Je vaše škola světová?

Den pro vodu, stop plastovým obalům nebo férová snídaně. To je jen zlomek projektů, které uspořádali žáci dvanácti mateřských, základních a středních škol, jež získaly prestižní titul Světová škola díky tomu, že začleňují globální témata do výuky a života školy. A také že se žáci pod vedením učitelů snaží řešit komunitní problémy.


Počet českých škol, které titul nosí, tak stoupl na šestadevadesát. Slavnostní předání certifikátu, který udělují společně organizace Člověk v tísni, ADRA, ARPOK a Multikulturní centrum Praha, proběhlo v rámci Summitu Světových škol v Centru současného umění DOX v Praze. A jaké projekty byly oceněny? Příborská ZŠ zorganizovala Běh pro vodu, Olomoucká ZŠ Svatoplukova uspořádala férovou snídani z pochoutek pěstitelů lokálních a fairtradových, tedy těch, které splňují sociální, ekonomické a environmentální standardy


Do školy v Jílovém u Prahy pozvali na happening Za Jílové krásnější kapelu The Tap Tap. Žáci z Moravskoslezského kraje zase zrealizovali projekt Frýdek-Místek před sto lety očima seniorů.

Jan Nejedlý