Hláskování s Lipánkem

Projekt Hláskování s Lipánkem společnosti Madeta přichází na pomoc rodičům, kteří hledají návody a informace, jak s dětmi trénovat výslovnost. Veřejnosti volně přístupný web www.hlaskovanislipankem.cz nabízí videonávody, jak dětskou řeč rozvíjet nejen správně, ale i zábavně.


Videa vznikala v těsné spolupráci s logopedy a ukazují, jak s dětmi krok za krokem správně trénovat výslovnost jednotlivých hlásek. Prostřednictvím webu mohou rodiče získat také logopedické hry k procvičování výslovnosti, které si mohou objednat v e-shopu Lipánka za nastřádané „lipoše“, tedy za body nasbírané z obalů produktů Madety. Projekt Hláskování s Lipánkem bude také podporovat školy s logopedickou výukou zakoupením pomůcek.


V prvním ročníku se dostane podpory šesti specializovaným školkám. Zájemci se mohou sami hlásit na webu projektu. Podle statistik Ústavu zdravotnických informací bylo jen v roce 2018 v ordinacích logopedů evidováno 154 00 pacientů, z toho 90 % dětí. Mnoho dalších s těmito problémy do ordinací ke specialistovi nikdy nedorazí. Výsledné číslo je tak dle odhadů odborníků několikanásobně vyšší. 

Jan Nejedlý