EDUína ocenila inovátory vzdělávání

Konec ledna přinesl slavnostní vyhlášení 7. ročníku EDUíny – ceny za inovace ve vzdělávání. Ocenění je určeno projektům z oblasti formálního i neformálního vzdělávání, které v České republice přinášejí inspirativní změny.

Ceny uděluje společnost EDUin o. p. s. Ocenění lze získat v několika kategoriích. Vedle vavřínů pro novináře se předává cena odborné poroty a cena veřejnosti. Hlavním partnerem je Nadace Blíž k sobě. A jak to letos dopadlo?


Největší přání

Cenu odborné poroty za 1. místo si odnesla kniha Největší přání, která je součástí Variant organizace Člověk v tísni. Autorka Ester Stará a ilustrátorka Daniela Olejníková s její pomocí seznamují děti s aktuálním tématy současného světa jako je přátelství, migrace, jinakost či konzum. Druhé místo obsadil program Přečti, v jehož rámci předčítají dědečkové a babičky jako dobrovolníci dětem v mateřských školách, a tak je vedou ke čtení a zároveň dochází k mezigeneračnímu propojování. 

Pomyslnou bronzovou medaili získal Svět médií Michala Kaderky z pražského Gymnázia Na Zatlance, který na webové stránce nabízí řadu kvalitně zpracovaných didaktických materiálů pro výuku mediální gramotnosti. Dodejme, že v porotě zasedli mimo jiné Kamil Činátl, pedagog a didaktik dějepisu, Petr Holub, novinář věnující se vzdělávání, Karel Gargulák, analytik EDUinu, či Karel Strachota, zakladatel a ředitel Jednoho světa na školách při Člověku v tísni. 

Placená zóna

Radek Aubrecht