Deníček nudilky a jiné čtení do karantény

Pokud se ocitáte v karanténě anebo prostě máte jen děti doma, zabavte je četbou. Nabízí se třeba Deníček nudilky od francouzské spisovatelky Élisabeth Brami.

Jak název napovídá, jde o vyprávění znuděné holčičky, která jedinou zábavu nachází ve vlastním snění. Pak se ale zvolna probudí k životu a zjistí, že: „… na světě jsou i jiné věci k vidění než vlastní pupík,“ jak říká hrdinka. Knihu vydal Portál. Nakladatelství Pikola připravilo publikaci Cesta praštěné slepice za štěstím. Příběh o bláznivé slepici Ximeně, která se vydá ze své rodné vesnice ve španělské Katalánii na dobrodružnou cestu přes Pyreneje, aby na druhé straně pohoří našla osudovou lásku, stvořila prozaička a výtvarnice Martina Skala.

A konečně pro starší děti lze doporučit Deník Dory Grayové o pátrání po stopách minulosti, která by se už „nikdy neměla opakovat“. Citlivý příběh o židovské dívce napsala Naďa Reviláková, loňská vítězka literární soutěže Albatrosu na téma Odvaha. Letošní ročník vyhrála Olga Stehlíková s rukopisem Katalog lidí.


Jan Nejedlý