Online archiv

Vydání: 1/2018

Konec snu o škole, do které je vidět

Jan Nejedlý, 1/2018
Markétu Klempířovou znají čtenáři Rodiny a školy už řadu let. Učitelka prvního stupně píše do našeho časopisu o nových trendech v pedagogice i o často tristní podobě tuzemského státního školství. A nezůstala jenom u slov. Odvážná pedagožka založila vlastní komunitní školu nazvanou škola Hrou za výlohou. Příběh tohoto experimentu jsme mohli na stránkách Rodiny a školy sledovat průběžně – a to včetně jeho ztroskotání. Vážím si otevřenosti Markéty Klempířové, s níž se s námi o své zkušenosti podělila.

Ranní káva ve sborovně aneb Z deníku učitelky

Markéta Breníková, 1/2018
Od dob, kdy mám vlastní děti, nechodím do školy téměř s žádným předstihem, nebloumám ztemnělými chodbami a neodemykám třídy jako první. Mé kroky dnes ráno vedou do kabinetu, abych si v pěti minutách vytiskla všechny materiály. Ve škole probíhá hloubková kontrola České školní inspekce.

Osmičkový rok 2018

Jiří Karban, 1/2018
Vítejte v osmičkovém roce! A vyhrňte si rukávy, čeká vás spousta práce. Vždyť kdy jindy povzbudit všechny dějepisáře, občankáře a další pedagogy než na začátku období, v němž si budeme připomínat tolik kulatých výročí.

Tři generace pod jednou střechou

Jiří Lacman, 1/2018
Lenka smetá z balkonu listí na dolní terasu domu, kde má tchyně úhledně vyskládané květináče s begóniemi. Je to Lenčina malá pomsta za to, že tchynin jezevčík nedávno rozhryzal její kozačky. I když, po pravdě řečeno, hlavní důvod je ten, že Lenčin manžel právě odešel dolů za maminkou ochutnat její pověstný guláš, přestože Lenka bude za pět minut nahoře servírovat slavnostní nedělní oběd. Vítejte ve světě vícegeneračního bydlení!

SNĚHULÁCI DO OKEN

Dana Skotnická, 1/2018
Materiál a pomůcky: bílá čtvrtka A4 nebo A3 * papír na svačiny nebo pauzovací papír * tužka * nůžky * tuhé lepidlo * barvy vodové nebo anilínové * barevné papíry: černý, oranžový

Cizinci v českých školách. Anketa mezi pedagogy

Jan Nejedlý, 1/2018
V českých školách se objevuje mezi žáky stále více cizinců. Cítíte se dostatečně připraveni na jejich vzdělávání? Jaké s nimi máte zkušenosti? Jsou některé národnosti podle vás více adaptabilní na náš školský systém a jiné méně?

Zima z horší stránky

Daniela Kramulová, 1/2018
Lyžařský výcvik, bruslení v hodinách tělocviku, sáňkování, honička nebo bitva sněhovými koulemi… Zimní sporty a hry na sněhu jsou vítaným zpestřením běžného programu ve třídě nebo v družině. Bohužel jsou občas spojené i s úrazy.

Pohádky pro správnou výslovnost

1/2018
Spojení zábavného pohádkového příběhu s procvičováním správné artikulace se zdá být dobrým nápadem. Jak s touto ideou naložily autorky Logopedických pohádek?

Jak se dostat do nového archivu Rodiny a školy?

-red-, 1/2018
Milí předplatitelé, v souvislosti se spuštěním nových webových stránek Portálu jste dostali aktivační mail k přihlášení se zdarma do on-line archivů časopisů s tisíci články ze starších vydání. MÁTE PROBLÉM VSTOUPIT DO ON-LINE ARCHIVU ČASOPISŮ? Postup pro přihlášení do on-line archivu je tento:

Studentské podnikání

Veronika Zavřelová, 1/2018
Kdy je ten správný čas pronikat do tajů byznysu a podnikání? A může být podnikatelský projekt zároveň školním předmětem? Představit reálný pracovní život středoškolským studentům nemusí být zrovna nejjednodušší úkol. Své o tom ví Martina Vilma Kovářová, ředitelka české pobočky mezinárodní neziskové organizace Junior Achievement.

Život je hra

Jan Nejedlý, 1/2018
Hana Hozová je šéfredaktorkou nakladatelství BizBooks, které se zabývá mj. vydáváním motivačních knih a další literatury osobnostního rozvoje. A právě o tomto žánru a jeho přednostech i pastech jsme si povídali.

Kdo boduje u dětí? Medvídek Paddington!

Jan Nejedlý, 1/2018
Existuje řada věcí, které s dětmi sdílíte, protože je máte rádi, ale vnitřně se v těchto chvílích stydíte, ba dokonce nefalšovaně trpíte. Na mysli mám třeba focení se Santou ve vánočním kamionu Coca-Coly nebo srazy s uhrovatými youtubery, k nimž vzhlíží vaše ratolesti jako k bohům, případně společné sledování filmů jako My Little Pony, Babovřesky 3 či Prci prci prcičky. Ale existují i světlé výjimky, kdy si rodič i potomek mohou užít kultivovanou zábavu rovným dílem. K takovým unikátům patří Paddington.