Jarní (nejen) bylinky pro zdraví

Jarní bylinky jsou bohatým zdrojem vitaminů i minerálů, které naše tělo po zimě určitě potřebuje. Poslouží také výborně k jarní očistě a detoxikaci organismu. Bylinky sbíráme nejen volně rostoucí v přírodě, ale můžeme si pěstovat vlastní, a to i na školních a školkových zahradách.


Většinou se začneme o bylinky zajímat každé jaro znovu v období před Velikonocemi. Dovedeme si vůbec představit velikonoční nádivku (zvanou po staročesku hlavička) bez zelených bylinek, hlavně bez spařených nasekaných kopřiv?


Z kopřiv, které obsahují mnoho vitaminů, ale můžeme připravit i velmi dobrý špenát nebo kopřivovou polévku, vývarem z kopřiv můžeme oplachovat vlasy po umytí apod. 


Medvědí česnek


V posledních letech u nás nabývá na oblibě medvědí česnek, jehož čerstvé zelené listy mají čistící a „omlazovací“ účinky, zbavují organismus zahlenění a odstraňují škodlivé látky. Tato bylina povzbuzuje činnost žaludku, střev a obranyschopnost organismu. Dále reguluje krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, vyhání střevní parazity a má rovněž určité antibiotické účinky.


Placená zóna

PhDr. Helena Chvátalová