Prázdninový provoz mateřské školy

Blíží se prázdniny, a tak opět jako každý rok řešíme v MŠ provoz v červenci a srpnu. Mateřské školy se po domluvě se zřizovatelem městských částí střídají a každá mateřská škola musí v těchto dvou měsících pokrýt provozem většinou dva týdny. Větší mateřské školy otevírají dvě až tři třídy (kapacita 50–75 dětí), aby tak vyhověla rodičům a přijala na tuto dobu děti i z jiných spádových MŠ. Výjimkou bývají mateřské školy, které nemají vlastní kuchyň nebo školky, kde se plánují opravy, rekonstrukce.

O prázdninové mateřské školy je rok od roku větší zájem. Důvody jsou prosté. Důchodový věk stále stoupá, mladým rodinám tak ubývá možnost výpomoci prarodičů. Dalším důvodem je ten, že se stále častěji setkáváme s rodiči, kteří si zajistí pobyt v MŠ téměř na celé dva měsíce. Nejen dospělí i děti si potřebují odpočinout. Měly by mít volnější režim, užít si společné chvíle s rodinou.


Početnou skupinu také tvoří maminky na mateřské dovolené. Některé jsou vstřícné, využívají služby MŠ jen proto, aby se jejich dítě něco naučilo, pohrálo si s kamarády, přineslo si z MŠ zážitky. Jsou však i maminky, které mají pocit, že své dvě děti nezvládají. Jejich děti bývají během školního roku v MŠ mnohdy až devět hodin denně, často i nemocné. Se samozřejmostí nahlásí dítě na prázdniny do MŠ.


Naší povinností je přijmout každé dítě včas nahlášené, bez ohledu zda rodiče pracují či nikoliv. Je to správné? Myslím si, že matky na mateřské dovolené by neměli mít nárok na umístění do MŠ o letních prázdninách. Často se pak stává, že zaměstnaní rodiče, matky samoživitelky nemají možnost umístit své dítě do MŠ. Zřizovatel MŠ by měl vytvořit kritéria pro přijímání dětí v době prázdnin a upřednostnit tak děti zaměstnaných rodičů.


Jana Plšková


učitelka MŠ Brno


 


Namalovala Markéta Kaprálková, MŠ Hodkovice n. Mor.


 


-red-