Vážně spalujeme tuky?

Co se stane s tukem, o kterém nám reklama tvrdí, že ho při hubnutí, respektive při cvičení „spálíme“?

80 procent z toho, co natrénujeme, se doslova rozplyne ve vzduchu. Nebo v CO2. Přesto ale nikomu při cvičení nešlehají z tukových zásob plameny. Co se děje, když lidské tělo odbourává tuk? V těle skutečně existují procesy, které se podobají spalování.

Molekuly, které tvoří tuk, se skládají z kyslíku (O2) a uhlíku (C). Když hubneme, spojí se a vytvoří oxid uhličitý (CO2). Ten je transportován krví do plic a odtud se dostává do vzduchu, který vydechujeme. Prakticky tak vydechujeme 84 procent „spáleného“ tuku. Zbytek je voda, kterou vylučujeme vzduchem, který vydechujeme, potem, močí a samozřejmě i slzami. Odborníci nazývají tento proces oxidace. A to vyžaduje hodně kyslíku ze vzduchu, který dýcháme. Abychom spálili deset kilogramů tuku, musíme plícemi absorbovat 29 kilogramů kyslíku. Výsledek tohoto metabolického procesu: 28 kilogramů CO2 a jedenáct kilogramů vody.

Každý den se člověk vážící 70 kilogramů nadechne a vydechne zhruba 17 280krát a ztrácí kolem 200 gramů tuku. Za hodinu chůze můžeme spálit dalších 40 gramů. Měli bychom však dávat pozor, abychom kalorie zase nenačerpali tím, že jíme příliš mnoho sladkých a mastných potravin. Například muffin o hmotnosti 100 gramů pokrývá 20 procent denní energetické spotřeby průměrného člověka. Studie ukazuje, že více cvičit a jíst méně je stále nejlepší volbou pro lidi, kteří chtějí zhubnout.


-red-