Lichořeřišnice - poklad Incké říše

Až do 17. století, kdy se k břehům Jižní Ameriky dostali evropští dobyvatelé, bylo pěstování a využívání blahodárných účinků lichořeřišnice výsadou Inků. S její pomocí úspěšně léčili všelijaké infekce a podporovali svou imunitu. Jakmile byla přivezena do Evropy, oblíbili si ji nejvýznamnější osobnosti doby – měla své místo dokonce i na dvoře císaře Rudolfa II. Dopustit na ni nedali i někteří američtí prezidenti, například Thomas Jefferson či Dwight D. Eisenhower, který si ji údajně v drcené podobě sypal do polévky. A ani my bychom na tuto léčivou rostlinku neměli zapomínat…

Pole působnosti lichořeřišnice je opravdu ohromné. Má antibiotické, antibakteriální, antivirotické a protiplísňové účinky. Asi nejčastěji se užívá při infekcích močového ústrojí, neboť dokáže úspěšně likvidovat bakterii E. coli. U žen účinně pomáhá při zánětech vaječníků, muži pak mohou jejích účinků využít při prevenci onemocnění prostaty.

Výbornou pomocnicí je také během nachlazení, chřipky, při bolestech v krku a zánětech dýchací soustavy. Pokud ji požijete při prvních příznacích nemoci, můžete dokonce zcela zastavit její rozvoj. Její účinky jsou tak silné, že si poradí i se všemi 46 kmeny stafylokokových bakterií – dokonce i s obávaným zlatým stafylokokem.

Také trávicímu ústrojí prospívá. Likviduje bakterie Helicobacter pylori, které způsobují žaludeční vředy. Pomáhá při léčbě infekčních průjmů a dokáže hubit bakterie salmonely. Dobrých výsledků docílíte také při zánětech zvukovodu, pokud jiná léčba nezabírá. Tinktura z lichořeřišnice je dokonce účinná i při vypadávání vlasů. Je až neuvěřitelné, v kolika oblastech se na pomoc lichořeřišnice můžeme obrátit.

Jejích silných léčivých účinků je dobré využívat především z důvodu, že na rozdíl od chemicky vyrobených antibiotik nenarušuje přirozenou mikroflóru. A co ještě? Je to vzhledná rostlinka, kterou můžete pěstovat i doma.

-red-