Facebook: Dobrovolně lapeni v síti

Říká se - když nejsi na Facebooku, jako bys neexistoval. Vyznavači této nové formy internetové komunikace se stávají docela vlivnou komunitou schopnou rychle šířit mezi sebou názory a také se organizovat, jak se o tom nedávno přesvědčil ve vaječné bitvě Jiří Paroubek. Na Facebooku se zrodila i masivní petice studentů proti státním maturitám. Jak ale Facebook může ovlivnit život samotných uživatelů? Přináší jim jen pozitiva, nebo mají i záporné zkušenosti?

Martin (28 let) vypráví: „Mám na Facebooku 167 přátel, ale tak deset je skutečných. Ostatní jsou kontakty z mého pobytu v zahraničí a další naplaveniny.“ „Díky Facebooku jsem přišla na nevěru svého partnera. Zjistila jsem, že si dopisuje s jinou. Tenkrát mě to hodně bolelo, ale naštěstí jsem tím odhalila jeho skutečnou povahu včas,“ svěřuje se Alena (24 let), která má na Facebooku 60 přátel.

Lidé na Facebook vkládají své fotografie, fotografie svých přátel, dětí a obrázky z různých společenských událostí. Některé jsou velmi intimní. To je příležitost pro lidi, kteří se rádi ukazují. Takovéto zviditelňování a sebeprezentace však v tomto případě působí jako snaha o hledání sebe sama.

„Měla jsem přítele, kterého jsem potkala v práci. Moje kolegyně a tenkrát ještě kamarádka mi ho po dlouhém snažení přebrala a ještě mě přede všemi v práci pomlouvala. Kvůli ní jsem přišla o přítele, práci i iluze. Tato vdaná kolegyně dodnes ukazuje na Facebooku společné fotografie s mým bývalým přítelem z pracovních akcí a výletů. Na profilové fotografii má černé brýle a široký úsměv, prezentuje se jako milující matka a žena, která ctí přátelství. Já však dobře vím, že je to jen obrovská přetvářka,“ říká dvaačtyřicetiletá Jana.

Úskalí Facebooku spočívá v anonymitě a možnosti prezentovat se tak, jak člověk chce, aby ho lidé vnímali, a možná trochu jak by se rád viděl sám. Na druhou stranu, pokud komunikujete pouze s opravdovými přáteli, nemůže se vám stát, že vás osloví někdo nežádaný.

Pomstím se ti

Jednou z nevýhod Facebooku je, že nevíte, zda skutečně mluvíte s tím, kdo vás jako neznámý „přítel“ oslovil. Ve skutečnosti může být mužný mladík na fotografii starší ženou bavící se na účet mladších kolegyň, hezká, mladá dívka ošklivou, závistivou slečnou nebo se může zhrzený přítel snažící se získat si informace o bývalé partnerce vydávat za mladou ženu se stejnými zájmy. Anebo může manželka pod rouškou cizí fotografie vyzkoušet svého muže.

„Když jsem se poprvé přihlásil na Facebook, nabídla mi úvodní stránka fotografie a profily lidí, které dle mailových adres mohu znát. Mezi nimi i bývalého kamaráda, který mi za zády spal s mojí tehdejší přítelkyní,“ vypráví třicetiletý Martin. „Hned mě napadlo, že mu to tak trochu vrátím. Protože jsem věděl, že i když je ženatý, má pro zálety slabost, založil jsem si profil jako krásná mladá žena a použil jsem fotografie, které jsem si půjčil od kamarádky. Zareagoval okamžitě. Ovšem prezentoval se tak, jak jsem očekával, jako vzorný manžel mající problémy se svou ženou, a proto hledající spřízněné duše. Konverzaci s ním jsem se věnoval poměrně krátce. Z rozhovorů jsem totiž pochopil, že je to člověk, který má problémy sám se sebou a pro své nízké sebevědomí se realizuje flirtováním se zadanými ženami a výsměchem jejich protějškům. Také jsem pochopil, že je to člověk, který nikdy nebude šťastný. Paradox je, že jsem se mu chtěl pomstít, ale teď jsem ho přestal nenávidět a je mi ho líto. Já totiž na rozdíl od něj jsem znovu šťastný!“

Láska přes internet

Každý, kdo se zapíše na Facebook, může napsat, co se mu honí hlavou. Ale co když to uvidí někdo, kdo by neměl? Co když najdete fotky vašeho partnera, jak se baví vesele s kolegyní? Vztah by měl být založen na důvěře, ale co když…

„Na Facebooku jsem si prohlížela profil své kamarádky. Zarazilo mě, že si zde vystavila fotografie se svým milencem-kolegou,“ říká Zdena (35). „Znám i jejího manžela a ten má na Facebooku profil také. A na něm seznam dívek, které zve na skleničku… Tito manželé mají dvě báječné holčičky, dvojčata. Každý má počítač v jiném pokoji, o svých profilech a aktivitách navzájem nevědí. Otázka je, jak dlouho ještě.“

„Na Facebooku jsem potkal svou nynější přítelkyni. V sobotu jsme si pokecali na chatu a předali jsme si telefonní čísla. V neděli jsme si telefonovali a v úterý jsme se sešli. Od té doby jsme spolu každý den,“ vypráví svůj příběh lásky Karel (32 let). Někdo se může na takový způsob seznámení dívat skrze prsty, ale v dnešní době je to jeden ze způsobů, jak někoho potkat. Přes Facebook se spřátelíte rychleji. Otázkou však zůstává, na jak dlouho a jak moc bude takové přátelství trvalé. Vždycky ale máte na vybranou. Můžete si dopisovat pouze s dotyčnou osobou a ostatní, kteří jsou připojeni, nemusí nic vědět. Pokud vás někdo naštve nebo přestane zajímat, jednoduše ho vymažete z přátel. Jenže se k vám může dostat pod jiným jménem.

Zneužití se netrestá

Na sociálních sítích je obrovské množství dat, která mohou být zneužita. Například citlivé osobní fotografie vhodné k vydírání nebo hesla, která mají lidé často shodná i pro další služby. Alternativ zneužití údajů z podobných serverů jsou podle odborníků tisíce, stejně jako možností, jak se k nim internetoví zločinci dostávají. Taktiky jsou různé, velmi oblíbený je například princip fishingu. Ten se používá i u internetového bankovnictví, kdy se lidé lákají e-maily k přihlášení na falešné stránky, které vypadají velmi podobně jako napadený server. Stále více se objevují i případy tzv. sociálního inženýrství. Pokud má někdo přístup k osobním datům konkrétního uživatele, může se za něj poměrně úspěšně na internetu vydávat a jednat jeho jménem.

Stránky typu Facebook jsou ale cenným nástrojem i pro policii. Vzhledem k tomu, jak roste počet jejich uživatelů, roste i počet využitelných informací, které mohou být policií sledovány.

Sociální sítě v Česku Nejpoužívanější českou sociální sítí jsou spolužáci.cz, kteří vytvářejí komunitu spolužáků na základě jejich tříd. Velmi oblíbenou sociální sítí je líbimseti.cz, která se týká spíše „randění“ a mladší generace. Ze světových sítí je u nás populární ještě MySpace.com, který je orientován hlavně na hudbu, a Youtube.com přinášející videa. Fenomén Facebooku naplno zasahuje Českou republiku právě nyní. Je tedy pravděpodobné, že způsobí odliv uživatelů tuzemských sítí.

Kateřina Jegorovová

Absolventka oboru masová komunikace a žurnalistika na FSV UK. Studuje Pražskou psychoterapeutickou fakultu a působí v tiskovém oddělení evropských fondů při ministerstvu pro místní rozvoj.