ROZTROUŠENÁ skleróza OHROŽUJE NÁS STÁLE VÍC

Když byl místopředseda vlády Pavel Bělobrádek v posledním ročníku vysoké školy, začal se cítit divně. Svrběly ho dlaně, začal ztrácet rovnováhu, zhoršila se mu celková fyzická kondice a objevily se urologické problémy. Lékaři napoprvé nic neobjevili. Až na základě magnetické rezonance a rozboru mozkomíšního moku zjistili diagnózu - roztroušená skleróza.

Příběh asi nejznámějšího českého pacienta s roztroušenou sklerózou není výjimečný. Je to záludná nemoc. Musí se začít léčit hned, jenže zpočátku vypadá neškodně. Jde o autoimunitní onemocnění, kdy imunitní systém napadá nervová spojení na různých místech mozku (proto roztroušená) a způsobuje postupnou degeneraci. „Po většinu času se pacient cítí zdravý. Pouze jednou za čas se dostaví ataka nemoci, tzv. relaps. Ta se projevuje u každého jinak, často ale zdvojeným či rozmazaným viděním, brněním končetin, netypickými bolestmi v obličeji, zakopáváním nebo slabostí dolních končetin při chůzi,“ vypočítává MUDr. Eva Medová, specialistka na léčbu této nemoci z MS Centra FN Královské Vinohrady. Jde jen o některé z potíží, které signalizují, že jde o relaps roztroušené sklerózy. A dodává, že tyto relapsy by se měly přeléčit.

Kromě toho je ale potřeba „novému“ pacientovi nasadit i dlouhodobou léčbu. „Začínáme s ní pokud možno hned po první atace,“ vysvětluje lékařka.

Včasné zahájení léčby je nesmírně důležité. Nemoc má totiž dvě zásadní fáze. V té první lékaři ještě mohou pomoci. V další fázi nemoci, kdy převažuje degenerace (ztráta) nervových buněk, už ale léčba nezabírá a tělesná postižení pacienta se kvapem zhoršují.

Láska a umírání - má doprovázející partner morální právo na nevěru? Čtěte v článku The Beastess.

„V první fázi dokážeme pacientovi mírnit zánět, kterým jsou napadeny nervové buňky, a také zpomalit jejich degeneraci,“ vysvětluje doktorka Medová. Nejprve se nasazují tzv. léky první linie. Donedávna byly synonymem pro tyto léky injekce, které si pacient píchal několikrát týdně. „Nebylo snadné přesvědčit nemocné, že přestože nemají po většinu času žádné viditelné problémy a cítí se zdraví, musí si po celý život píchat injekce,“ popisuje lékařka. Od loňského roku jsou na trhu i tablety, takže komfort pro pacienta se výrazně zvýšil. „To samozřejmě zvyšuje jejich disciplínu v léčbě, protože mnoho lidí si raději vezme tabletu, než si píchne injekci,“ upřesňuje MUDr. Medová.


Placená zóna

red