Ukliďte si podle feng-šuej

Váš byt je odrazem vaší duše, a podle feng-šuej zároveň stav vašeho domova ovlivňuje váš život. Nechme se inspirovat myšlenkami starých mistrů a zbavme se harampádí v bytě i v hlavě.

Feng-šuej je staré učení o tom, jak nastolit rovnováhu a harmonii toku přírodních energií v prostředí kolem nás, a to tak, aby to na nás, na naše zdraví a na náš život, mělo příznivý vliv. Možná jste se s ním setkali i v podobě populárních příruček o bydlení, kde je řeč o systému pravidel, podle kterých bychom měli utvářet prostor, ve kterém žijeme. Feng-šuej se vztahuje na jedinou místnost, stejně jako na dům, dokonce i celé město nebo celou zem. Podle feng-šuej je základem energie zvaná čchi. Když čchi v domě stagnuje třeba vlivem nepořádku, promítne se to i na kondici a prosperitě obyvatel bytu. Byt nebo dům, ve kterém žijete, odráží váš vnitřní svět, ale stejně tak i vy jste ovlivnění prostředím, ve kterém žijete. Když vstoupíte do bytu člověka, který má depresi, nebude to radostný pohled a budete rádi, až budete zase venku na slunci.

Nepořádek prý ho citliví lidé dokážou doslova vycítit na dálku, třeba za zavřenými dveřmi komory nebo ve skříních, kam jste všechno narychlo naházeli. Tvrdí, že se s ním pojí i specifický, lepkavý pocit, a že lidé, kteří se nepořádkem obklopují, jím jsou doslova nasáklí. Dost děsivá představa a raději doufejme, že na ulici běžně nepotkáme nějakého mistra feng-šuej s nabroušeným nosem…

Každopádně důkladná očista prostoru, ve kterém žijete, stojí za to. Jakmile se do úklidu skutečně pustíte s odhodláním změnit místo, kde žijete, na prostor, ve kterém můžete tvořit, odpočívat a radovat se ze života, vydáte se na cestu fyzické i duševní obrody. Fyzicky se doslova zbavujete věcí, kterými jste obklopeni, a které vám berou energii. Nepořádek a staré harampádí vás dusí. Ubírá vám světlo a životní prostor. Prakticky i symbolicky staré haraburdí, se kterým se nerozloučíte, brání tomu, aby do vašeho života vstoupilo něco nového – nové, krásné věci, noví lidé, nové příležitosti, hojnost a radost. Proces úklidu, doslova debordelizace, je trochu jako meditace. Psychicky se vám uleví, odložíte staré vzorce a otevřou se vám nové obzory. 


Placená zóna

Kateřina Rodná

Mgr. Kateřina Rodná (1974) je psycholožka a psychoterapeutka, věnuje se individuální a rodinné terapii a poradenství. www.dobryzivot.com