Závislost: Nenechte se ovládat

Dnešní doba nabízí téměř neomezené požitky, které nám ale jednoduše mohou přerůst přes hlavu. Naštěstí rychlým tempem vznikají i chytrá řešení, která pomohou se závislostmi zatočit. Ve startupovém programu Laboratoř Nadace Vodafone se už zrodila mobilní aplikace pro odvykání kouření a další – pro pomoc se závislostí na alkoholu – s pozitivním názvem Úsměvy právě vzniká.

Tělo jako chemická laboratoř 

Alkohol, drogy či pouhá čokoláda uvolňují v těle hormon dopamin, který má vliv na naše libé pocity. „Závislost je zjednodušeně řečeno problém v regulaci našeho chování,“ popisuje adiktolog Adam Kulhánek, která se svým týmem vymyslel mobilního kouče pro odvykání – aplikaci Adiquit, a dodává: „Opakované užívání návykové látky zapříčiní to, že člověk musí opakovat určitou činnost, aby se cítil dobře, jinak nastanou abstinenční příznaky.“ Proto není jednoduché s jakoukoliv závislostí jen tak přestat. Nejde totiž jen o psychiku, vůli či odhodlání, ale o chemické procesy v celém těle.

Jak poznám, že to nezvládám? 

Člověk to bohužel většinou sám nepozná, nebo si to nechce přiznat. Obecně se dá říct, že dává ve všem přednost své závislosti. „Je to pro něj důležitější než rodina, práce, koníčky nebo osobní život,“ vysvětluje adiktolog Kulhánek. U každého člověka je hranice závislosti jiná, ale v případě podezření je dobré poradit se s odborníkem. „Většinou se ta snaha pomoci děje ze strany rodiny či blízkých,“ přidává své zkušenosti Dan Svátek, který se díky svému fi lmu Úsměvy smutných mužů setkal s desítkami případů lidí závislých na alkoholu. A sám se začal na závislé dívat jinak, ne jako na labilní jedince či spodinu společnosti, ale jako na nemocné, kteří potřebují pomoc.


Líheň inovací: Laboratoř Nadace Vodafone

Technologickým inovacím, které řeší aktuální společenské problémy, pomáhá v Česku už sedm let inkubační a akcelerační program Laboratoř Nadace Vodafone. Prošlo jím už přes 100 projektů, do kterých se investovalo celkem
na 30 milionů korun. Aplikace Adiquit i Úsměvy odstartovaly svoji cestu právě tady. „Na obou projektech se nám líbí, že konkrétně řeší velký problém mnoha českých rodin, a to za pomocí mobilních technologií. Telefony nám už dávno neslouží jen k volání a psaní SMS, jak dokazují oba zmíněné projekty, dovedou se proměnit i v našeho terapeuta a pomoci nám s tím, na co sami nestačíme,“ říká Adriana Dergam z Nadace Vodafone.

Mobil jako osobní terapeut 

Aplikace Adiquit funguje jako osobní kouč v kapse. Kuřák má s Adiquitem dostupnou pomoc a podporu každý den, a to přímo ve svém telefonu. Virtuální terapeut Adam navíc přizpůsobí odvykání každému dle jeho potřeb. „Výzkum s pacienty prokázal, že úspěšnost odvykání s Adiquitem je až 6krát vyšší, než kdyby kuřák přestával sám,“ dodává spoluautor aplikace. Ze své praxe adiktologa Adam Kulhánek ví, že pokud se kuřákům nedaří přestat, bývá to tím, že se na odvykání nijak nepřipravili. I na to aplikace Adiquit myslí – má totiž přípravnou fázi, která předchází onomu Dni D.

První kroky z léčebny s aplikací Úsměvy 

Vznikající aplikace Úsměvy, jejíž název vychází z fi lmu Úsměvy smutných mužů, pomůže člověku, který pochybuje o tom, zda je závislý nebo ne. Bude umět zodpovědět na otázku, jestli má dotyčný problém. A nejen to. „Aplikace by taky měla pomoci léčícímu se člověku v momentě, kdy opustí léčebnu a kdy je nejzranitelnější, “ popisuje různé funkce chystané aplikace její spoluautor Dan Svátek. Dokáže mu zodpovědět otázky co dělat, na koho se obrátit a jak problém řešit. „Věříme, že obě aplikace si najdou místo v mnoha telefonech lidí, kteří se závislostmi neúspěšně bojují. Digitální technologie mají všeobecně velký potenciál pomáhat lidem, nejen v oblasti závislostí a duševního zdraví,“ uzavírá Adriana Dergam z Nadace Vodafone.


Mediální spolupráce

-red-