3xtip na prosinec

3xtip


Konference

Festival dětské psychologie

7. prosince se opět po roce koná v pražském hotelu Olšanka Festival dětské psychologie. Co je ve výchově dětí podstatné? Jak lze vychovávat bez trestů? Proč a co je důležité dětem číst a proč s dětmi zpívat? Co by děti měly a neměly jíst, aby se správně vyvíjely? Jak dětem neuškodit digitálními technologiemi? Tato a další zajímavá, praktická témata na festivalu zazní... Přední odborníci a významné osobnosti nabídnou poutavé a užitečné přednášky o vývoji a výchově dětí. Letošní ročník přivítá mimořádného hosta, filmového a divadelního herce Jaroslava Duška.

Festival dětské psychologie je určen pro všechny rodiče, prarodiče, učitele, vychovatele, ale i pro všechny ty, které zajímá výchova a vývoj dětí.

Kongresové centrum Hotelu Olšanka, Táboritská 23/1000, Praha 3 https://www.detskapsychologie.cz/


Aplikace

Headspace: Meditace s průvodcem

Vychvalovaná aplikace určená ke snižování stresu, nácviku všímavosti a zlepšení spánku. Naučíte se relaxovat s řízenými meditacemi a technikami všímavosti, které vám dodají klid a rovnováhu za pouhých několik minut denně. Pomáhá při zvládání úzkosti, přináší úlevu od stresu, učí správnému dýchání i zaměření pozornosti. Funkce Sleep by Headspace vám navíc pomůže vytvořit ideální podmínky pro snadnější usínání a kvalitní spánek.

V základní verzi se naučíte některé jednoduché techniky meditace a všímavosti, přičemž nemusíte mít s meditací žádnou předchozí zkušenost. Základní verze je ke stažení zdarma, placená rozšířená verze umožní uživateli přístup k plné meditační knihovně Headspace.

Headspace obsahuje stovky řízených meditací na různá témata – každý den vás přivede ke koncentraci na určitou oblast života. Nejdete tu také krátká, dvou až tříminutová meditační cvičení. Funkce SOS pomáhá zvládat akutní stres nebo úzkost. Aplikace zároveň sleduje vaše každodenní pokroky. Můžete dokonce přidat své přátele a vzájemně se povzbuzovat. V neposlední řadě obsahuje Headspace i sekci pro děti. Nácvik vede bývalý mnich a uznávaný expert na všímavost Andy Puddicombe.

https://www.headspace.com/headspace-meditation-app


Film

Pokojný bojovník (Peaceful Warrior)

Filmové drama z roku 2006 od režiséra Victora Salvy. Autorem scénáře je Kevin Bernhardt, který se inspiroval slavným románem Cesta pokojného bojovníka neméně slavného autora Dana Millmana.

Dan, kterého ztvárnil Scott Mechlowicz, je talentovaný sportovec, který sní o olympiádě. Má vše, co si může přát: poháry, holky, rychlé motorky, divoké večírky. Těžký úraz ale vše změní. Díky setkání se zvláštním cizincem (Nick Nolte) Dan pochopí, že se musí ještě mnoho učit, mnohé překonat a spoustu věcí naopak opustit, než se stane pokojným bojovníkem a nalezne svou cestu.

Nejde o klasický boj mezi zlem a dobrem. Snímek vypráví o tom, jak se postavit konfliktům uvnitř nás samotných, je o mentálním tréninku, seberozvoji a hledání vnitřního míru. I po tolika letech od uvedení je to film stále inspirativní a stojí za vidění.

-red-