Online archiv

Vydání: 12/2019

Krásné Vánoce, milí čtenáři!

red, 12/2019
Klid, mír, odpočinek a spokojenost s odcházejícím rokem a naděje s přicházejícím … Vám přeje redakce Psychologie dnes.

Setkání s Freudem v divadle v Řeznické

-red-, 12/2019
V den, kdy Británie vstupuje do druhé světové války, se spolu Freud a Lewis přou o Boží existenci, povahu lásky, sexu a smysl života, a to jen dva týdny předtím, než se těžce nemocný Freud, který trpí rakovinou čelisti, rozhodne ten svůj ukončit.

Co si myslíme o našem Já

-red-, 12/2019
Existuje něco jako „skutečné Já“? Ačkoliv fyziologicky něco jako naše skutečné Já změřit a popsat nedokážeme, hraje tento pomyslný střed naší osobnosti v našem životě a uvažování centrální roli.

Když šéfuje psychopat

Jaroslav Petr, 12/2019
Podle jedné australské studie je každý pátý řídící pracovník psychopat. Podíl psychopatů v populaci se přitom pohybuje kolem jednoho procenta. Vedoucí pozice psychopaty zjevně přitahují. Co to znamená pro firmy a zaměstnance?

Češi, národ pohádkožroutů

Miloš Čermák, 12/2019
Seděli jsme s přáteli na pivě na Rohanském ostrově. Bylo odpoledne, které se pozvolna začalo lámat v podvečer. Prostě pohoda.

Kam se ztratily Vánoce?

Kateřina Rodná, 12/2019
Každá roční doba s sebou nese své jistoty. Ani o tom nemusíte přemýšlet a víte moc dobře, co můžete očekávat. Vánoční atmosféra mezi lidmi však jako by se přes všechna očekávání pod vánočními dekoracemi v obchodech ztrácela.

Léčivá síla rytmu a objetí

Igor Sitčuk , 12/2019
Argentinské tango se postupně stává obvyklým jevem ve světové kultuře a stále více lidí ovládá tento způsob komunikace a sebevyjádření. Stále častěji jsou slyšet pojmy jako tangoholik nebo tangová terapie. Zkusme prozkoumat, co a jak je tango opravdu schopné léčit.

Jedineční

Veronika Cézová, 12/2019
„Setká se neslyšící se zrakově postiženou a vozíčkářkou…“ Ne, to není začátek vtipu. To je myšlenka, kterou jsem v hlavě nosila už dlouho. Chtěla jsem strávit odpoledne s lidmi s odlišnými druhy handicapu. Chtěla jsem zažít, jak na sebe budou reagovat, jak spolu budou fungovat, jak si porozumí. A vznikl z toho projekt, který pomáhá jak neslyšícím a nevidomým, tak těm na vozíčku. A i nám, z běžné společnosti.

Šikmá plocha eutanazie

Matyáš Zrno, 12/2019
V lednu bude sněmovně předložen zákon umožňující eutanazii. Předkládají jej Věra Procházková (ANO) a Lukáš Bartoň (Piráti). Údajně se všemi pojistkami, aby nedošlo k jeho zneužití. Řada lékařů ale varuje, že se tím dostáváme na šikmou plochu. Například v Holandsku bude (také od ledna) platit nová verze podobného zákona – ta už ale umožní ukončit život těm, co se cítí „unaveni životem“ nebo je jejich život „již naplněný“. A loni byl na veletrhu pohřebnictví představen sebevražedný přístroj, který člověku umožní zabít se stisknutím tlačítka.

Nevěra není pro každého

Jarmila Rýdlová, 12/2019
Málokdo vstupuje do svazku s tím, že bude druhému nevěrný, a téměř nikdo s tím, že by měl druhému nevěru tolerovat. Jenže příležitost dělá zloděje a pro podvedené je to vždy zkušenost převážně velmi bolestná. Co prožívají ti, kteří sami podvádějí?

My ženy máme své zbraně

Matyáš Zrno, 12/2019
Je jednou z nejúspěšnějších českých spisovatelek. A to přesto, že její romány nejsou zrovna optimistické. Sama říká, že lidská povaha v sobě obsahuje temné prvky a ji baví je zkoumat. Její novela Jezero získala cenu Evropské unie za literaturu.

Jídlem proti smutku

-red-, 12/2019
Jak souvisí potraviny a duševní zdraví? Určitými živinami jsou ovlivněny neurotransmitery, které jsou zodpovědné za pozitivní pocity, hlavně hormon serotonin, „hormon štěstí“.