Setkání s Freudem v divadle v Řeznické

V den, kdy Británie vstupuje do druhé světové války, se spolu Freud a Lewis přou o Boží existenci, povahu lásky, sexu a smysl života, a to jen dva týdny předtím, než se těžce nemocný Freud, který trpí rakovinou čelisti, rozhodne ten svůj ukončit.

Dvě křesla, na pozadí stěna s tunami knih a pohovka. Sám zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud netrpělivě očekává čísi příchod. To jsou první dojmy, které divák bude mít z Posledního sezení u doktora Freuda. Představení v pražském Divadle v Řeznické režíruje Radim Špaček, v hlavních rolích se objeví Pavel Rímský a Martin Finger.
Rímský zde vystupuje v úloze Sigmunda Freuda, legendu psychologie vykresluje jako zestárlého intelektuála, který na stará kolena musel před Hitlerem prchnout do Londýna. Zde dožívá, trápí ho rakovina patra i poslech rozhlasového zpravodajství oznamujícího klubající se druhou světovou válku.

Freudovi nechybí ironie. „Kdybych nebyl tak starý, řeknu, že to nevadí,“ okomentuje omluvu pozdního příchodu z úst právě dorazivšího hosta. Tím je irský spisovatel C. S. Lewis, autor Letopisů Narnie. Ztvárnil ho Martin Finger. Takové setkání bylo hypoteticky možné, ovšem stalo se tak jen ve fantazii autora hry, amerického dramatika Marka St. Germaina.

Psychologie dnes srdečně zve své čtenáře na toto jedinečné setkání s otcem psychoanalýzy. Zvláště pro diváky orientující se v základech psychologie a se zájmem o tuto vědu bude mít večer zvláštní půvab. Termíny představení najdete na http://www.reznicka.cz/Program

-red-