Online archiv

Autor: Adam Borzič

Poetické toulky a okouzlené cesty

Adam Borzič, PD 7-8/2024
Když musím využít letadlo, vždycky mám pocit, že moje duše se zpožďuje a vlaje někde v meziprostoru, píše básník a terapeut ADAM BORZIČ. Jezdí vlakem, ale nejraději chodí pěšky. Magickým místům vyjadřuje úctu tím, že se na nich zastavuje, a svou psýché sytí „neužitečností“ svých výletů.

Zranitelnost jako klíč k srdci

Adam Borzič, PD 5/2024
Spiritualita může přispívat k duševní integritě a celistvosti. Je-li vědomá a svobodná, vede k hlubšímu a plnějšímu prožívání a rozvíjí v nás kvality moudrosti, laskavosti a soucitu. Podmínkou zdravé duchovnosti je však odvaha přijímat náročné emoce, které odhalují naše slabá místa.

Péče o duši a vězení těla

Adam Borzič, PD 12/2023
O takzvaném únavovém syndromu se kvůli pandemii začalo více mluvit. Odhaduje se, že až padesát procent pacientů s dlouhým covidem může mít klinickou verzi této nemoci. Neexistuje přitom účinná léčba ani veřejný zájem. Jak se tito lidé cítí a jak jim může pomoct psychoterapie?

Duše v divočině

Adam Borzič, PD 07-08/2023
Ekologická krize vyžaduje nové cesty v psychologii a terapii, protože převládající individualistický přístup k péči o duši již nedokáže tématům spojeným s touto problematickou situací čelit. Jedním ze způsobů, jak se devastaci planety postavit, je ekoterapie amerického jungiánského psychoterapeuta Billa Plotkina.

Mandaly podle C. G. Junga

Adam Borzič, PD 5/2023
V Jungově hlubinné psychologii hrají mandaly neboli univerzální kruhové obrazce významnou roli. Jako výtvory pacientů často vycházejí z nevědomí a v terapii reprezentují různé fáze vnitřní cesty k celistvosti.