Online archiv

Autor: Pavla Koucká

Co škodí našim dětem

Pavla Koucká, PD 2/2024
Čeští dospívající nejsou psychicky v pohodě. Narůstá počet těch, kteří vykazují depresivní příznaky, sebepoškozují se či dokonce pomýšlejí na sebevraždu. Psycholožka PAVLA KOUCKÁ navrhuje, jak jim můžeme pomoci.

Jak nekřičet na děti

Pavla Koucká, 10/2023
Pokud rozlije pití náš blízký dospělý, pomůžeme mu to uklidit a ještě řekneme něco, aby se necítil trapně, třeba: „To se stává.“ Když to samé udělá naše dítě, zvedáme oči v sloup a doprovázíme to výkřiky typu: „Už zase! Kam koukáš?! Jako bych ti neříkala…“

Máma je emočním srdcem rodiny

Pavla Koucká, 9/2023
Do mé psychoterapeutické praxe přichází řada přetížených matek. Líčí mi, co vše pro své blízké dělají, a přitom se peskují, že nedělají dost: šidí práci, málo se věnují dětem, zanedbávají domácnost a na manžela už vůbec není čas. „A co děláte pro sebe?“ ptám se. Následuje obvykle ticho, někdy pláč.

Příběhy z ústavní péče

Pavla Koucká, 7/2023
„Pavlo, děkuji vám za váš lidský přístup a klidnou energii. Rád jsem poznal někoho, kdo (snad!) není píča.“ Takové věnování mi napsal do své knihy Nebuď p*ča autor Tomáš Morávek poté, co jsme měli společnou besedu se čtenáři na veletrhu Svět knihy. Zaujetí lidským přístupem a klidnou energií bylo oboustranné. A Tomášovu knihu jsem posléze „zhltla“ prakticky na posezení. Jde o útlou a velmi čtivou publikaci umožňující vhled do soudobé ústavní péče o děti.

Posunout svět k lepšímu

Pavla Koucká, PD 4/2023
Psycholožka PAVLA KOUCKÁ se s námi podělila o to, kudy vedla její osobní cesta k nalezení smyslu bytí. Nejprve v sobě objevila lásku k přírodě a chtěla se věnovat biologii, ale nakonec zjistila, že za nejdůležitější považuje proměnu člověka a jeho vnímání reality.

Výchovná facka

Pavla Koucká, 10/2022
Zákaz fyzických trestů ve výchově je na spadnutí. Nebavíme se však o bití dětí, ale o „sebemenším plácnutí“, což vidím jako problematické. Existují lepší a účinnější způsoby, jak dětem a těm, kteří o ně pečují, pomoci.

Bude manželství skutečně pro všechny?

Pavla Koucká, 8/2022
Lidé stejného pohlaví by od poloviny příštího roku měli dostat možnost uzavírat manželství. Předpokládá to ohlášená novela občanského zákoníku, kterou v červnu obdržela Sněmovna. Co vše případná změna přinese?

Střídavka jako past

Pavla Koucká, 7/2022
Představte si, že jste malé dítě. Světu ještě moc nerozumíte, naštěstí ale máte dva velké ochránce, a tak se cítíte bezpečně. Jenže teď ti dva začnou pálit jeden po druhém. Nic proti vám, jen jste uprostřed a kolem vás sviští kulky. Ta zloba a nenávist vás děsí. A občas vás samotné některý z ochránců zneužije jako munici proti tomu druhému. Pošle po vás jedovatý vzkaz či překroutí vaše slova, aby vypovídala proti tomu druhému.

Rodičovský průvodce digitální džunglí

Pavla Koucká, 5/2022
Digitální technologie mohou sloužit stejně jako škodit. Obzvlášť to platí v rukou nezkušených dětí. Ať už kvůli traumatizujícímu obsahu, nadměrné stimulaci nevhodné pro vyvíjející se mozek, nebo tomu všemu, co děti propásnou sezením u obrazovek.

Jak unést pravdu

Pavla Koucká, 1/2022
Téměř všichni si o sobě myslíme, že jsme lepší, rozumnější či morálnější než ostatní. Logicky je to pochopitelně nemožné. Vysvětlení spočívá v obranných mechanismech ega. Naše nevědomí nás před nepříjemnou realitou chrání. Jinými slovy: Sami sobě lžeme.

Rodina je kotva

Pavla Koucká, 7/2021
Jak společně fungovat, i když jsme každý jiný? Jak postavit tým napříč generacemi, různými potřebami a přáními? Takové otázky si pokládá řada rodičů. Známý kouč a mladá lektorka ve své knize propojují svět profesionálního vedení týmu a rodinného života – a naznačují, jak na to.

Bezva táta Milan

Pavla Koucká, 6/2021
Už léta vytvářím koncept uvolněného rodičovství, a tak mě nabídka napsat zamyšlení nad knihou Milana Studničky zákonitě oslovila. Jaký pohled má na danou problematiku kolega – muž a otec?