Online archiv

Vydání: PD 11/2022

Zůstaň OK

PD 11/2022
V českém překladu poprvé vychází kniha Zůstaň OK od Amy a Thomase Harrisových. Dozvíme se v ní nejen to, jak se od prvního vydání slavného titulu Já jsem OK, ty jsi OK vyvinula transakční analýza v pojetí Toma Harrise, ale i to, kdo byl celou dobu jeho úzkým spolupracovníkem – jeho žena Amy.

Jak dobře komunikovat

PD 11/2022
Můžeme komunikovat zdravě, efektivně, ale i manipulovat. O tom, jak pomáhá autentický jazyk bez termínů a floskulí, proč se naučit naslouchat i o domnělé univerzalitě vyjadřovaných emocí hovoří profesor ZBYNĚK VYBÍRAL.

Ve spárech nenávisti

PD 11/2022
Negativní emoce ztěžují komunikaci a jsou zraňující. Co s nimi? Pokud jsme se ocitli v situaci plné nedorozumění a nevraživosti, můžeme překonat odpor a pokusit se o pochopení protivníkova chování i svých vlastních vnitřních pohnutek.

Psychoterapie jako způsob života a péče o svět

PD 11/2022
Thomase Moora bychom mohli pokládat za jednoho z nejvýznamnějších představitelů současné hlubinné psychologie a za pokračovatele C. G. Junga a J. Hillmana. V knize Terapie duše shrnuje hlavní motivy svého uvažování o psychoterapii.

Umenšování Rodiče: Co dělat, když nás někdo poučuje

PD 11/2022
Rodič s velkým R v transakční analýze vyjadřuje naše přesvědčení, že něco se musí, nebo nesmí. Ukázka z knihy Zůstaň OK od Amy a Thomase Harrisových popisuje, jak zacházet s tím, když na nás útočí něčí zbytnělý Rodič a vyvolává v nás sebezničující útok našeho vlastního Rodiče. Nabízené podněty lze číst i jako tipy, jak vyzrát na různé podoby manipulace.

Dobře žít

PD 11/2022
Většinou máme určitou představu o tom, jak by měl vypadat správný rodič. Mnohdy nás sužují obavy a srovnáváme se s ostatními. Přitom stačí být opravdový a upřímný a nalézt vlastní definici dobrého života.

Jdou rodinné a pracovní vztahy dohromady?

PD 11/2022
Podle psychologa Bernda Schmida má každý z nás tři světy: soukromý, profesní a organizační. V jejich rámci zastáváme určité role. Je možné tyto role úspěšně kombinovat? Jednoznačná odpověď neexistuje.

Psychologické hry

PD 11/2022
Transakční analýza je propracovaná teorie osobnosti, sociálního chování a komunikace. Celosvětově se využívá v psychoterapii, poradenství, edukaci a organizacích. Jedním z jejích pilířů je rozbor psychologických her, které přibližuje psycholožka RENATA NOVOBÍLSKÁ.

Být ukotven v realitě

PD 11/2022
O pozici transakční analýzy na terapeutickém poli a o jejích přínosech a využití v nejrůznějších oblastech hovoří prezidentka České asociace transakční analýzy RADMILA PIKOROVÁ.

Jak se na podzim rozhýbat?

PD 11/2022
Přimět se k pohybu může být samo o sobě těžké. Ale když se navíc přidá sychravé počasí, jde o pořádnou zkoušku naší vůle. Ukážeme si dva postupy, které nám pomohou.

Doutník, cigareta a umění

PD 11/2022

Psychoanalýza jako vnitřní drama

PD 11/2022
Psychoanalýza je jako divadlo, jako snění, které přivádí na jeviště dosud neznámé nebo nevítané hlasy a vnitřní postavy, aby jim dalo význam a zbavilo je slepé nutkavosti. Je to cesta nesnadná a mnohdy bolestná, ale může nás přiblížit k přijetí naší omezené existence, a tudíž k vděčnosti a moudrosti.