Online archiv

Vydání: PD 9/2023

Člověk dotekový

Jitka Holasová, PD 9/2023
Je telefon jedna z prvních věcí, kterou ráno vezmeme do rukou? Umíme se na několik hodin ponořit do práce, nebo nás neustále ruší e-maily, cinkání messengeru a chuť odskakovat si na Facebook? Ve volných chvílích posloucháme podcasty, sledujeme seriály, stále komunikujeme. Dokážeme také trávit delší čas sami se sebou, v tichu a nepřipojení? A proč bychom to vůbec měli dělat?

Rizikové online chování jako samoléčba úzkosti

PD 9/2023
Spoluzaložila ambulanci klinické psychologie Re:Life, která se mimo jiné specializuje na léčbu online závislostí. „V online světě nerosteme, ale stagnujeme. Nic neriskujeme, je to tam víceméně bezpečné. I to je důvod, proč tam nejen dospívající utíkají,“ říká ZUZANA PAVELCOVÁ.

Pomocí mindfulness k digitální svobodě

Michal Dvořák , PD 9/2023
Už víme, že nadměrná konzumace cukru způsobuje obezitu, cukrovku a další vážné choroby. Chceme-li se této poživatině vyhnout, stačí nepěchovat spíž sladkostmi. Při léčbě závislosti na alkoholu vyhodíme všechny lahve z domu. Ale co se závislostí na telefonu?

Digitální půst

Adam Táborský, PD 9/2023
Hypnotizovaný pohled, namodralé světlo, prsty přilepené k displeji či klávesnici, to je strašidelný obraz, který spíše než v galerii moderního umění najdeme ve světě kolem sebe. Mladší generace žijí tuto realitu stále častěji.

Ničeho příliš

Tereza Králíčková, PD 9/2023
Smyslem jakékoli detoxikace je předpoklad, že organismus je něčím toxikovaný, nezdravě zanesený, a tudíž neprospívá, jak by mohl. V psychologii nemluvíme tolik o zaneřáděném těle, věnujeme se především mysli a jejímu vlivu na naše celkové bytí. Jak hledat v životě správnou míru?

Rozhovory digidětí s rodiči

Jan Kršňák , PD 9/2023
Obýváme technologické krajiny a tyto krajiny zároveň osidlují naše nitro. Vstupujeme do světa a svět vstupuje do nás. Nejsme ostrovy, tvoříme síť vztahů v oceánu života. Chceme-li pochopit situaci digidětí, musíme znovu promyslet biologické i psychologické představy o fyzických a duševních podobách člověka.

Závislost na pornografii

Lukas Blinka, PD 9/2023
S nástupem internetu v devadesátých letech 20. století se videa se sexuálním obsahem stala dostupná na pár kliknutí. Příval explicitních obrázků vytvořil živnou půdu pro vznik nové závislosti, která může významně limitovat osobní život či blokovat zdravou sexualitu.

Trollové jako moderní šašci

Ondřej Fafejta, PD 9/2023
Trollové – nevyhnutelné internetové zlo? Říká se, že je nemáme krmit. Ale zkusme se podívat, jak lze takového trolla vlastně poznat, co se díky němu můžeme naučit a jestli se proti němu nedá aktivně zakročit.

Online práce v psychoterapeutické praxi

Dominika Čechová, PD 9/2023
Sedím ve svém terapeutickém křesle a čekám, až dorazí klient na domluvené sezení. Najednou mi blikne textová zpráva, ve které se dočtu, že nestíhá a připojí se přes Skype. Otevírám počítač a za chvíli už přijímám jeho hovor. Sezení, které by před covidem bylo na poslední chvíli zrušeno, bez obtíží zvládneme online.

Prostředí integrace a růstu

Adam Táborský, PD 9/2023
Důležitou roli v psychoterapeutickém procesu hraje mimo jiné prostor, v němž se setkání uskutečňuje. Charakter místnosti zásadně ovlivňuje průběh léčby, klientův stav i terapeutovo rozpoložení.

Angažovanost v psychoterapii

Johana Růžková, PD 9/2023
Do jaké míry máme jako terapeuti možnost vycházet z ohraničené formy psychoterapie a vstupovat do aktivní interakce s klientem, nebo dokonce se společností, mimo rámec sezení? „V Bradavicích se dostane pomoci každému, kdo o ni požádá,“ říká Albus Brumbál Harrymu Potterovi na tajemném místě, které zdánlivě neexistuje, uprostřed utrpení, na něž není racionální ani bezbolestná odpověď. Tím místem je duše.

Můžeme stvořit umělou duši?

PD 9/2023
S prudkým rozvojem umělé inteligence a chatbotů, kteří na základě jednoduchých dotazů generují texty a obrázky téměř nerozeznatelné od lidské tvorby, se objevilo mnoho obav nejen ohledně budoucnosti lidství. O nich jsme si povídali s filozofkou a odbornicí na umělou inteligenci DITOU MALEČKOVOU.