Lunární cyklus ženy

Menstruační cyklus je v širším slova smyslu definován jako pravidelně se opakující změny celého organismu pod vlivem ženských pohlavních hormonů vylučovaných vaječníky v období od první menstruace do klimakteria. V užším slova smyslu jde o cyklické změny děložní sliznice pod vlivem hormonů. Smyslem tělesných změn je příprava děložní sliznice na uhnízdění a další vývoj oplodněného vajíčka.

Menstruační krvácení se objevuje u dívek kolem desátého až dvanáctého roku věku. Tedy pokud je vše v pořádku a jejich hormonální tvorba, stravování i děloha, vaječníky, podvěsek mozkový a další části dospívajícího organismu jsou zdravé. Od chvíle, kdy menstruace začne, začínají i starosti s vložkami a někdy i s antikoncepcí. Nastává plodné období ženy. 


Fyzika i psychika 

A co se tedy vlastně děje v organismu ženy při menstruaci? Nejprve si všimněme změn fyzických. Pod vlivem hormonu estrogenu, jenž dominuje první fázi menstruačního cyklu, se pátý až čtrnáctý den cyklu zvětšuje děložní sliznice, roste plodnost ženy, ale také klesá bazální tělesná teplota a klesá potřeba sacharidů ve stravě. 

Co se týče psychiky, ženy v této fázi cyklu bývají soutěživé, flirtují a mají tendenci házet starosti tak trochu za hlavu. Ve fázi ovulace, tedy jeden až dva dny uprostřed mezi dvěma menstruacemi, kdy dochází k vypuzení vajíčka z vaječníku, je bazální teplota ženy nejnižší a pravděpodobnost otěhotnění nejvyšší. Ovulaci poznají zkušené ženy i podle toho, jak vazký je hlen, který se tvoří v děložním hrdle a odchází vaginou. 

Placená zóna

Kateřina Cajthamlová