Už třetím rokem vysílá Rádio Junior, digitální stanice Českého rozhlasu určená dětem a také dospělým, kteří se chtějí lépe orientovat v jejich světě. Jak se takové dětské rádio dělá, jsme se zeptali dvou sympatických tváří této stanice - programové vedoucí Kláry Novákové a Blanky Bumbálkové, která má na starosti marketing Rádia Junior.

* Poslouchají děti vůbec tak staromódní médium, jako je rádio?

K. N.: Myslím, že nám doba přeje. Děti mají mobily a tablety, takže si nás mohou poslechnout přes internet. A na rozdíl od počítače nebo televize, kde se na vás stále valí obrazy, se dá s rádiem dělat spousta dalších věcí. Děti si mohou hrát, malovat, vyrábět -a při tom poslouchat rádio.

B. B.: Rádio rozvíjí fantazii a kreativitu dětí. Když si odpojíte vizuální vjem, musíte zapojit úplně jiná centra mozku než obvykle, což je prospěšné. Navíc máme výhodu, že jsme absolutně nekomerční. Rodiče vědí, že když nám dítě svěří, bude v bezpečném prostředí, ať jde o vysílání, nebo o naše webové stránky.

* Nehrozí Rádiu Junior, že se stane Studiem Kamarád bez obrazu? Tento dětský pořad České televize podle mého ustrnul v čase, uzavřel se ve světě svých figurek a jejich rádobyhumorném žvatlání.

K. N.: Jsme živé rádio. Naši moderátoři s dětmi komunikují, spousta dětí si k nim vytvoří až kamarádský vztah. Ale to neznamená, že se moderátoři pitvoří nebo podbízejí. Děti jsou pro nás rovnocenní parťáci.

B. B.: Abychom neustrnuli v čase, reagujeme na nové trendy. Máme moderní web, rozjeli jsme Facebook, chystáme Instagram. Do studia se každý pátek chystáme zvát třeba i dnes tak oblíbené youtubery. A kromě toho, našeho maskota, rozhlasové strašidlo Ušouna Rušouna, děti milují. Dokonce s ním občas mohou mluvit, když zatelefonují do vysílání. Je to pro ně obrovský zážitek. V tom se také odlišujeme od ostatních médií.

* Jak vůbec vypadá program Rádia Junior?

K. N.: Vysíláme 24 hodin denně, i když v noci běží jen dětské písničky. Živé vysílání s moderátorem začíná v šest ráno. Je hodně interaktivní. Děti mohou do studia telefonovat, nechávat kamarádům vzkazy ve Vzkazovně anebo přispět svou vlastní reportáží. Jedna holčička udělala nedávno tak povedenou reportáž ze zámku v Kroměříži, že bychom v budoucnu rádi vybudovali celou síť dětských reportérů. Kromě písniček a pohádek z rozhlasového fondu máme ve vysílání také různé rubriky. Třeba Zprávičky nebo Zapiš si to za uši, kde dětem předáváme zábavnou formou informace ze světa dospělých. V pořadu Pro slepičí kvoč vysvětlujeme malým dětem různé „záhady“, například proč má zebra pruhy nebo proč je divizna chlupatá. Ve všední dny chodí do Klubu Rádia Junior pokaždé nějaká zajímavá návštěva. Už v něm byli kromě lidí hadi, slepice, mangusty, lvíče nebo dokonce kůň a spousta dalších zajímavých zvířat, která mohou posluchači sledovat prostřednictvím kamer. V pravidelné pondělní Lince důvěry se nám děti svěřují se svými problémy, jako je špatné sebevědomí, anorexie nebo šikana.


Placená zóna

Jan Nejedlý