Online archiv

Autor: Jitka Neradová

Chcete být třídním učitelem?

Jitka Neradová, 10/2023
Možná se pletu, ale zdá se mi, že zatímco dříve býval post třídního učitele žádaný, dnes se o tuto pozici učitelé moc nederou. Některé školy mají dokonce problém třídnictví obsadit, byť kantorů mají dostatek.

Jdete do devítky?

Jitka Neradová, 9/2023
Další z mnoha ministerských nápadů, jak ušetřit na školství, je objevná myšlenka o zrušení devátých tříd. Jako by to tady už několikrát nebylo? Jsou generace, které ani devítku nezažily, jiní ji měli jako sběrnou, volitelnou či z nutnosti.

Kacířské myšlenky o finanční gramotnosti

Jitka Neradová, 9/2023
Kdo dnes neučí finanční gramotnost, jako by páchal pedagogickou sebevraždu. V každém ŠVP ji stoprocentně najdeme. A mnohde ji doopravdy i vyučují. Ale…

Tykáte si se žáky?

Jitka Neradová, 9/2023
Trendem současnosti je pohoda. A nejen v televizní Osadě, kde se nad jejím aktivním prosazováním můžeme uvolněně pousmát. Pohoda je in. Má být všude a vždycky. Tím pádem tedy i ve školství.

Za vším hledej ředitele

Jitka Neradová, 8/2023
Současní zákonodárci přišli během léta s výbušnou myšlenkou, že za vším stojí ředitel(ka). Učitelé budou pískat podle jejich not. Alespoň tak mluví novela zákona o pedagogických pracovnících. Ředitel by prý měl být více lídrem a učitelé musí poslouchat.

Pokusní králíci ve školní lavici

Jitka Neradová, 7/2023
Děti se většinou do školy těší. Zkazí se teprve dlouhodobou školní docházkou. A nemalou měrou narážkami dospělých, kteří s oblibou děti straší: „Počkej, ve škole ti ukážou. Na druhém stupni tě srovnají…“ Proti tomuto rozšířenému návyku se jen těžko bojuje.

Sociální sítě učitelů

Jitka Neradová, 6/2023
Kritici sociálních sítí sázejí na špatnou kartu, když ze závislosti na virtuálním světě viní jen mladé lidi a děti. Měli by nakouknout i do mobilních návyků dospělých. A zejména pak pedagogů.

Husákova vnoučata

Jitka Neradová, 5/2023
Na středních školách nejsou místa. Mluví se o tom v poslední době často. Ano. Ví se to dávno. Řeší se to až nyní. Ale ty děti nespadly z nebe. Silné ročníky jsou tu už od mateřské školy. Tedy dobrých patnáct let na rozlousknutí oříšku. Nestalo se nic.

Vrtěti školním psem

Jitka Neradová, 5/2023
Diskusi o revizi základního a středního vzdělávání provázejí mediálně vděčné, silné a úderné výkřiky typu zrušme výtvarnou a hudební výchovu, zrušíme druhý jazyk a nakonec vás všechny zruší umělá inteligence…

S dějepisářem v kině

Jitka Neradová, 4/2023
Českého lva získal film o Myslivečkovi, kterého hudební Evropa zná jako božského Čecha. Uspěl i Arvéd, opět snímek o historické osobnosti, byť na rozdíl od Myslivečka záporné. A v nominacích se mihl i Žižka honosící se titulem historický velkofilm. Probudilo to ve mně otázku, zda má historický film místo ve výuce dějepisu.

Nadiktovat, zapsat, naučit

Jitka Neradová, 3/2023
Průkopníci nových trendů ve školství sázejí na špatnou kartu, když říkají, že frontální výuka je nemoderní. Měli by spíš vymezit, kdy ji vzít na milost. Přestože není in, děti frontálku mnohdy vyžadují.

Zdravý nemocný

Jitka Neradová, 3/2023
Mým cílem není rozebírat Molièra, byť od uvedení jeho stejnojmenné hry uplyne letos tři sta padesát let, a tudíž se nějaký oslavný text docela nabízí. Jen jsem si vypůjčila název slavné hry k zamyšlení nad nemocností studentů. A vůbec nad naším přístupem k tomu, jak být nemocní.