5 + 5 tipů na dárek od Portálu

Blíží se Vánoce a co může udělat pod stromečkem větší radost než kniha? Kniha z Portálu! Pokud nevíte, jaká přesně by to mohla být, připravili jsme pro vás několik tipů pro malé, větší i největší čtenáře.

Keiko Kasza Máma pro Papíka A Mother for ChocoZačneme těmi nejmenšími čtenáři, od 3 let, pro které můžeme doporučit knihu o tématu, které je jim nejbližší – o mamince. Dojemný příběh malého Papíka, který hledá svoji maminku a během svého hledání se dozví, co vlastně dělá maminku tou pravou maminkou. Krásně ilustrovaná knížka Máma pro Papíka autorky Keiko Kasza nemá mnoho textu, zato hodně obrázků a hodí se i pro společné čtení rodičů s dětmi, které ještě samy číst neumí. Další informace a ukázku najdete zde. Přeložil Ondřej Fafejta.


O něco málo starší děti potěšíte knížkou, která je nejnovějšímBudulínek Kulihrášek Mária Ďuríčková Vladimír Král přírůstkem Budulínek Kulihrášek Mária Ďuríčková Vladimír Králnaší velmi populární řady oboustranných pohádkových knížek. Najdete v ní dvě pohádky – jednu lidovou o Budulínkovi a tu druhou autorskou od Márie Ďuríčkovéo Kulihráškovi. Prim hrají tradičně krásné ilustrace Vladimíra Krále a radost udělá dětem od 4 let. Dozvědět se více a prohlédnout si dechberoucí ilustrace můžete zde.


štěpánův podivuhodný stroj Zuzana Pospíšilová Eva ChupíkováPro kluky, kteří rádi přichází věcem na kloub, tu máme čerstvou novinku - Štěpánův podivuhodný stroj od známé spisovatelky dětských knih Zuzany Pospíšilové. Příběh malého Štěpána, který o prázdninách objeví na půdě u babičky a dědečka starodávné hodiny a rozhodne se, že zjistí, jak vlastně fungují. Kniha pro předškoláky nebo čerstvé školáky nejen pobaví, ale také své čtenáře nenásilnou formou prostřednictvím příběhu naučí rozumět času a hodinám, jak funguje malá a velká ručička, kolik čtvrthodin je do hodiny a jak se to na hodinovém stroji všechno pozná. Ilustrovala Eva Chupíková, krátkou ukázku si můžete prohlédnout  zde.


Timo Parvela Ella v Laponsku Alžběta Štollová Magda Veverková - HrnčířováMalou Elu už možná znáte z prvních dvou dílů sérieElla ve škole a Ella a kamarádi. Ve třetím díle se Ela se spolužáky (a samozřejmě s panem učitelem, kdo by se dětem cestou staral o zábavu?) vydává na školní výlet na prosluněnou pláž u moře. Proč nakonec skončí za polárním kruhem a jak moc je tím vinen sám pan učitel, to se malé čtenářky a čtenáři dozvědí v knize Ella v Laponsku. Zábavné a legrační příhody pokračují a zasmějí se jim nejen děti od 6 let, ale i jejich rodiče. Autorem je mezinárodně oceňovaný finský spisovatel (a také učitel!) Timo Parvela, jehož knihy byly přeloženy do více než třiceti jazyků. Do toho českého knihu přeložila Alžběta Štollová a nezaměnitelnými ilustracemi ji obohatila Magda Veverková - Hrnčířová. Ukázku najdete zde.


Kdo by neznal Nekonečný příběh? Jeho autor Michael Ende rozepsal knihu o setkání strašlivého loupeživého rytíře Rodriga Raubíře s odvážným synkem potulných loutkářů Špuntem, ale dopsat ji už nestihl. Příběh za něj dokončil další slavný německý autor knížek pro děti Weiland Freund a výsledkem této „spolupráce“ je kniha Rodrigo Raubíř a neohrožený Špunt. Napínavý, ale hlavně legrační příběh malého Špunta zavede čtenáře do středověkého světa, kde mimo králů a princezen můžete potkat i kouzelníky, draky, bahenní babice a nebo  mluvícího papouška Sokrata. Příběh o odvaze a strachu a také o tom, že není všechno takové, jak se na první pohled zdá, přeložila Viola Somogyi a ilustrovala Regina Kehn. Vhodné pro zdatnější čtenáře od 7 let a k dostání také na CD jako audiokniha.


Frank Tallis Posedlost láskou a jina znepokojiva odhalení The Incurable Romantic: And Other Unsettling Revelations A samozřejmě nezapomínáme ani na naše dospělé čtenáře, vybrali jsme pro vás několik horkých novinek, kterými můžete své bližní potěšit. A začneme rovnou tématem z nejdůležitějších - láskou. Že tento cit nemusí být vždy jen pozitivní, to vám ukáže kniha britského psychologa a psychoterapeuta Franka Tallise Posedlost láskou. Shromáždil v ní příběhy svých pacientů, s nimiž se setkával při terapii a kteří tak či onak trpěli symptomy extrémní zamilovanosti, „abnormální lásky“, při níž je postižený sužován bludem, nedokáže objektivně posoudit situaci a žije jakoby v setrvalé halucinaci. Dvanáct příběhů pohybujících se na pomezí literatury faktu a beletrie zkoumá mnoho fascinujících podob lásky, její věčnost, destruktivitu a nekontrolovatelnost. Přeložila Eva Klimentová, bližší informace včetně ukázky naleznete zde. Dostupné také jako e-kniha.


James H. Fallon Psychopat v mém mozku Neurovědcova cesta k odhalení jeho temného já The Psychopath Inside: A Neuroscientist's Personal Journey Into the Dark Side of the BrainPo bestselleru letošního jara Moudrost psychopatů vychází další kniha věnující se tématu psychopatie, tentokrát je to ale kniha výrazně osobnější. Její autor James H. Fallon je profesorem v oboru neurověd na Kalifornské univerzitě. A jednoho dne zkoumal hromádku skenů mozků svých rodinných příslušníků: obrázků, které měly sloužit jako kontrolní záznamy určené ke srovnání se snímky pacientů s Alzheimerem. Úplně vespod ležel snímek, který zjevně odpovídal mozku psychopata. Fallon si pomyslel, že se tam přimíchal nedopatřením ze štosu snímků opakovaně trestaných násilníků, takže se domluvil s techniky, že zkontrolují, komu záznam patří. Ti nade všechny pochybnosti prokázali, že nikdo nic nepopletl a inkriminovaný sken pochází skutečně od Fallonovy rodiny. Jednalo se o jeho vlastní mozek. V knize Psychopat v mém mozku se prolíná autorovo zamyšlení nad neurologickým a genetickým základem a příčinami psychopatie s vyznáním popisujícím, co všechno se o sobě dozvěděl od svých kolegů a rodinných příslušníků, i zamyšlením nad tím, zda lze psychopaty změnit a čím mohou takoví lidé prospět světu. Knihu přeložil Vojtěch Pišl a vyšla též jako e-kniha.


Introvertka v hlučném světě Debbie Tung Quiet Girl in a Noisy World: An Introvert's StoryIntrovertka v hlučném světě je komiksový průvodce po světě introvertů. Debbie Tung, ilustrátorka a tvůrkyně komiksů, je sama introvertní a ve své knize zpola vážně a zpola s úsměvem představuje životní situace, kdy se projevuje rozdíl mezi introverty a extroverty. Pokud znáte někoho, pro koho znamená kniha, kostičkovaná deka a horký čaj ideálně strávené odpoledne, možná mu díky téhle knize lépe porozumíte. A pokud ho knihou obdarujete, možná se v knize najde a stejně jako Debbie se ze své bubliny odváží vykročit, alespoň na pár kroků. Do češtiny knihu přeložila Marie Těthalová a ukázky si můžete prohlédnout zde.


Příběh vážky Monique Gray Smith Tilly: A Story of Hope and ResiliencePříběh vážky je autentickým vyprávěním ženy, která zažila dno závislosti na alkoholu, hledání identity i návrat ke kořenům. Autorka Monique Gray Smith je kanadská terapeutka a spisovatelka a pochází z národa původních obyvatel Kanady. Možná zažijete obdiv k její nezdolnosti, možná také zatoužíte pátrat po těch, co nás předcházeli. Protože tohle vyprávění se zaryje pod kůži nejen těm, kteří mají v oblibě indiánské sepětí s přírodou a jejich šamanské cesty. V Kanadě se Příběh vážky, přestože napsán pro dospělé, setkal s nesmírným ohlasem také u mladých lidí a nyní je vyprávění o naději a nezlomnosti součástí vzdělávacích programů a školní výuky. Právě proto, že je to autentický, prostě formulovaný, ale nesmírně silný životní příběh o hledání kořenů a čerpání síly z nich. Vydáváme v překladu Violy Somogyi a další informace včetně ukázky najdete zde.


Heuréka Heinrich Hemme Matematické hádanky s překvapivým řešení Heureka! Mathematische Rätsel mit überraschenden Lösungen A poslední doporučovanou knihou v tomto článku je Heuréka!, další z velmi oblíbených knih matematických úloh a hádanek. Zaujme všechny vášnivé řešitele logických a matematických kvízů a hlavolamů. Autor Heinrich Hemme, německý fyzik a vysokoškolský profesor, shromáždil soubor téměř 100 úkolů, doprovázených komentovanými řešeními. Určené jsou pro matematické nadšence všeho věku, obtížnost  se pohybuje na škále od matematických vtípků až po složitější algebraické a geometrické problémy. Řešení přesto nikdy nevyžaduje zdlouhavé výpočty, není obvykle ani třeba papíru a tužky, stačí zdravý rozum a základní matematické znalosti. Přeložil Jakub Krásenský a ukázku najdete zde.


Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru