ZDRAVÁ 5 ODMĚŇUJE ŠKOLY ZA AKTIVITU

Zdravá 5, ojedinělý vzdělávací projekt Nadačního fondu Albert, připravila v tomto školním roce pro děti z mateřských i základních škol několik novinek. Především motivuje školy i samotné žáky k větší aktivitě na zlepšování stravovacích návyků a získávání vědomostí i praktických zkušeností s přípravou správných svačin a drobných pokrmů. O novinkách Zdravé 5 nás informovala manažerka programu Eva Nepokojová.

* Co nového jste pro tento školní rok ve Zdravé 5 připravili?

Po několikaletých zkušenostech s působením na školách jsme se rozhodli věnovat více pozornosti a péče školám, které jsou v oblasti správného stravování samy aktivní. Nejenže se zapojují do našich výukových a zábavně-vzdělávacích programů, ale samy vymýšlí další. My jim letos průběžně budeme nabízet možnost využít například náš vědomostní kvíz pro žáky, svačinovou hlídku, zábavné nákupy přímo v prodejnách nebo kuchařskou soutěž Coolinaření s Albertem s charitativním podtextem. Za zapojení se získá škola body a tím i různé stupně odměn od Zdravé 5. Všechny novinky budeme postupně zveřejňovat na našich webových stránkách.

* Jakým tématům se při hodinách ve škole budete letos věnovat?

V rámci 3 výukových programů si děti úměrně věku budou zábavnou formou procvičovat, jak sestavit správně nutričně vyvážený pokrm, zejména svačinu, a také ingredience na ni správně nakoupit. Nově si také děti osvojí vliv jednotlivých potravin na správné fungování těla a jeho jednotlivých částí. Leitmotivem našeho snažení zůstává, že jídlo připravené z kvalitních čerstvých surovin je lepší než polotovar a že již drobnou změnou návyků můžeme našemu tělu a nakonec i peněžence velmi prospět. Výukové programy nabízí Nadační fond Albert zdarma a předobjednat si je můžete na www.zdrava5.cz