Online archiv

Vydání: 2/2022

Ediční porada Malého Oulehláčka

Ervín Bedrníček, 2/2022
Ředitel ZŠ Oulehle René Kodejšek pln novoročního entuziasmu usoudil, že ke zlepšení image jeho školy by přispěl školní časopis. Před lety zde sice žáci vydávali xeroxový separát s názvem Malý Oulehláček, avšak doba mobilová a covidová odsunula takové podniky na smetiště dějin. S tím se však Kodejšek nehodlal smířit – už proto, že v konkurenční ZŠ Dolní Lhotice vycházely Školáčkovy noviny s barevnými obrázky, žákovskými perličkami a sudoku.

Škola jako kriminál

Jan Nejedlý, 2/2022
Spisovatel a historik Petr Placák (* 1964) vydal povídkovou knihu Škola od svatého Norberta. Vzpomíná v ní na dětství prožité v pražských Střešovicích. Do světa klukovských dobrodružství se tu prořezává dusná normalizace. A s ní i nenáviděná povinná školní docházka.

O smrti smrťoucí

Jan Nejedlý, 2/2022
Může si člověk vzít do hrobu koně nebo mobil? Umí zmrzlina připomenout člověka, který zemřel? Co to znamená, když je vlajka na půl žerdi? Každému někdy začne vrtat hlavou, co je to smrt…

Svátek hloupých otázek

Jan Nejedlý, 2/2022
Tento svátek opravdu existuje – připadá na 28. září. Před časem ho vyhlásila skupina amerických učitelů ve snaze probudit v žácích větší zvídavost a odvahu ptát se na vše, co je zajímá.

Učení v éře Netflixu

Jan Nejedlý, 2/2022
Každý učitel i rodič by si to měl vyzkoušet. Sednout si k on-line televizi Netflix, vybrat seriál a začít sledovat. Třeba španělskou sérii La Casa de Papel (Papírový dům). Napínák o přepadení Státní tiskárny cenin, kde si sympatičtí darebové vytisknou vlastní peníze, tudíž nikoho neokradou, načež se snaží uniknout z obklíčení.

Parta hic ze smeťáku

2/2022
Pohádky ze skládky – jak pěkně se to rýmuje! Tuhle knihu Marka Baroše (ročník 1973), staršího bratra slavného fotbalisty Milana, vydal před pár týdny brněnský Host.

Přežije školní stravování?

Kateřina Cajthamlová, 2/2022
Už od roku 1945, tedy 77. rok, se v českých školách podávají dětem obědy. Je to něco, co nám celý svět záviděl. Sedmička je šťastné číslo. Pojďme se proto v tomto roce dvou sedmiček podívat do historie i současnosti školních jídelen.

Ztráta a žal

Violet Oaklanderová, 2/2022
Americká psycholožka Violet Oaklanderová (1927-2021) se věnovala gestalt terapii určené dětem. U nás jí vyšly knihy Třináctá komnata dětské duše a nově Ukrytý poklad, z níž přinášíme ukázku. Věnuje se v ní dětem, jež prožily ztrátu. A jak sama říká: „Děti neumějí truchlit a často jsou z různých pocitů, které v sobě nosí, zmatené.“ Terapeutův úkol je pomoci dítěti projít procesem truchlení.

Smartík pomáhá logopedům

Lucie Tokošová , 2/2022
Oficiálně se tato logopedická pomůcka nazývá Smart Mouth, ale děti jí říkají Smartík. Jde o pohyblivý model dutiny ústní, který umožňuje názorně ukázat a vyzkoušet si polohy a pohyby jazyka potřebné pro artikulaci hlásek.

Obec, ve které bydlím

Lucie Zormanová, 2/2022
Námět na projektovou výuku je inspirován polským projektem Moja miejscowość (Moje obec), který je zaštítěn ministerskou akreditací. Metodika je popsána v polském učebním programu Tropiciele (Stopaři), což je obdoba našeho Rámcového vzdělávacího programu. Jen o hodně detailnější, s přesnými popisy aktivit na jednotlivé týdny a dny školního roku.

Vzpomínka na Stanislava Rudolfa

Petr Kukal, 2/2022
V prvních dnech letošního roku přinesla média zprávu, že 8. ledna 2022 zemřel spisovatel, scenárista a dramaturg Stanislav Rudolf. Generace dnešních deváťaček to možná ani nezaznamenala. A pokud autorovo jméno znají, tak především z čítanek, kde se ještě stále objevují ukázky z prvotiny Metráček. Ženám, které dospívaly v 70. a 80. letech minulého století ale nejspíš lehce zatrnulo. Spolu s tímhle mužem totiž odešlo také něco podstatného z jejich iniciačních let.

Děti jsou mistři přítomnosti

2/2022
Ester Nemjó se narodila v Praze, letos jí bude třicet. Vystudovala filmovou a televizní grafiku na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Věnuje se všemu možnému, nejčastěji malbě, keramice a hudbě. Ilustrovala několik knížek, naposledy Pohádky ze skládky Marka Baroše a Jsou tam kuny Robina Krále.