„Příchod dobrého klauna prospěje zdraví vesnice více než dvacet oslů naložených léky,“ říkal už středověký lékař. Proč se tedy smějeme tak málo? Smích je přece lék, který je zadarmo a který máme vždy po ruce.

Ještě zdaleka neumíme mluvit, ale už se umíme smát.

Hodně smát. Jako děti se smějeme dvacetkrát častěji než dospělí. Čím jeho starší, tím více ale na smích zapomínáme. K vlastní škodě. Smích je univerzálním komunikačním prostředkem po celém světě. Naprosto nezaměnitelný signál přátelství a vyjádření pohody.

V medicíně není moc legrace, ale v legraci je spousta medicíny

Průkopníkem ve vědecké oblasti účinků smíchu na léčbu nemocí byl americký novinář, akademik a bojovník za odzbrojení Norman Cousins. Věřil, že emoce jsou tím rozhodujícím faktorem, proč se někdo uzdraví a jiný ne. K tomuto přesvědčení jej přivedla vlastní zkušenost.

Podle doktorů měl velmi malou šanci na přežití ze vzácného onemocnění artritidou. Norman Cousins si naordinoval veliké dávky vitaminu C společně s pozitivním přístupem, láskou, vírou a nadějí v uzdravení a smíchem pod taktovkou filmů bratří Marxových. Zjistil, že deset minut břišního smíchu mělo anestetické účinky a poskytlo mu dvě hodiny bezbolestného spánku.

Inspiroval tak mnohé k tomu, aby podpořili šanci na vítězství nad svou chorobou.

Zatímco k šanci, že se někdo smíchem kompletně vyléčí, jsou lékaři skeptičtí, účinky smíchu na naše zdraví ale výzkumy potvrzují. Epizody smíchu pomáhají zmírnit bolest, snižují vylučování stresových hormonů a podporují imunitní systém. V medicínských periodikách je léčba smíchem (gelototerapie) uznávaná jako efektivní při zlepšování kvality života pro pacienty s chronickými obtížemi. Mnoho nemocnic a institucí doporučuje terapii smíchem jako doprovodnou léčbu - včetně Americké společnosti proti rakovině. Profesor psychiatrie na Stanford University Medical School William Fry zase zjistil, že stokrát se zasmát odpovídá deseti minutám veslování. Tvrdí, že smích stimuluje mozek, harmonizuje srdeční činnost a krevní tlak, posiluje krevní oběh, zvyšuje prokrvení vnitřních orgánů, ventiluje plíce a podporuje dýchání.

Placená zóna

Mgr. Jitka Nesnídalová