Online archiv

Autor: Sandra Silná

Milovat své nepřátele

Sandra Silná, PD 4/2024
Na hezká slova většinou reagujeme mile, ale jakmile se nás někdo nepříjemně dotkne, často to pěkně „schytá“. Opravdu tak musíme reagovat? Možná že Ježíšova výzva „milujte své nepřátele“ není tak scestná, jak by se mohlo zdát. Každopádně se můžeme inspirovat principem nekomplementárního chování, s nímž pracuje moderní psychologie.

Brána do nebe je všude

Sandra Silná, PD 3/2024
Jak využít svůj potenciál a rozehrát symfonii života? Je třeba být odvážný, zvolit si směr a ten následovat, ačkoli cesta někdy vede do neznáma.

Břemena druhých

Sandra Silná, PD 2/2024
Zdá se, že nepořádku a nesouladu, v nichž se brodíme, neustále přibývá. Naše životy se komplikují, svět je stále složitější. Jak neuváznout v nahromaděném „odpadu“ a udržet si solidaritu a vzájemnost?

O přehřívání

Sandra Silná, PD 1/2024
Nedávno mě v jednom rozhovoru zaujala věta mého oblíbeného spisovatele Michela Fabera: „Naše planeta se v současnosti přehřívá emocemi.“ Asi proto, že se dlouhodobě zabývám problematikou klimatické změny, mě jakákoli zmínka o přehřívání planety ihned ťukne do očí. Tohle bylo ale přece jen trochu z jiného soudku.

Jeden druhému blíž

Sandra Silná, PD 12/2023
Žít s vědomím, že někam patříme, že někde je naše bezpečné místo, se v této době celospolečenské úzkosti stává čím dál větším luxusem. Alespoň jednou týdně mohou někteří zakoušet pocit přijetí a důvěry na nedělní bohoslužbě.

Kykeon

Sandra Silná, PD 11/2023
Ať se dnes křesťanství jeví sebevíc maskulinní, na počátku sdíleného duchovního života, prožitku spojení s Bohem, byly ženy. Určité obrysy tehdejší praxe žijí v bohoslužbě i dnes a je dobré si je připomínat.

Modlitba

Sandra Silná, PD 10/2023

Děkuju, že mi to přejete

Sandra Silná, PD 9/2023
Služba farářky se z velké části zakládá na osobním kontaktu s lidmi v reálném světě. Ale čím víc člověk takto působí, tím víc se od něho očekává, že bude dosažitelný i ve virtuálním prostoru. Někdy je však třeba být offline.

Oživit v sobě dětský údiv

Sandra Silná, PD 7-8/2023
Někdy nás přepadá environmentální žal, protože se nám nedaří zabránit tání ledovců nebo vymírání druhů. Zkusme se rozhlédnout kolem sebe a začít si budovat vztah k tomu, co máme přímo před sebou, třeba k nenápadné rostlince u cesty, po níž denně kráčíme.

Je načase, aby světlo zářilo

Sandra Silná, PD 6/2023
Křesťanská duchovní cesta vede k vnitřní proměně, k návratu k Božímu dítěti v nás. Je to proces sebepřijetí a zdravé sebelásky. Poznávání toho, co mohu dát tomuto světu, a uvědomění, že mám co dát.

Přijmout své chyby

Sandra Silná, PD 5/2023
Je důležitá dokonalost, na níž tak často lpíme, nebo láskyplné přijetí? K léčivé proměně vnímání sebe a světa pomáhají podle husitské farářky nejen biblické příběhy, ale i umění, například hudba.

Udržet si naději

Sandra Silná, PD 4/2023
Smysl života, jeho hledání, nalezení či naopak ztráta, to je velké lidské téma. Jak najít cestu ke štěstí? Stačí jen vyslovit svá přání a doufat, že se nám splní? Křesťanská tradice nabízí jiný pohled.