Online archiv

Vydání: PD 9/2024

Neokázale zobrazovat skutečnost

PD 9/2024
Dalibor David

Člověk s vyšším IQ má přesnější model toho, jak svět funguje

Ondřej Fafejta, PD 9/2024
VLADIMÍR MARČEK je psycholog a psychoterapeut, člen Mensy, organizace sdružující lidi s vysokým inteligenčním kvocientem. Mluvili jsme o tom, co je vlastně inteligence, k čemu je dobré členství v Mense nebo jak podpořit chytré děti.

Nadané děti včera a dnes

Ondřej Straka, PD 9/2024
Děti s mimořádnými schopnostmi fascinují lidstvo od nepaměti a psychologie je zkoumá přes sto let. Jak ovšem inteligenci, nadání a talent nejlépe definovat a měřit? Pohled na tuto problematiku se v průběhu času proměňuje.

Paradoxní žáci

Šárka Portešová, PD 9/2024
Pro učitele i psychology někdy bývá obtížné rozlišit, jestli je dítě vysoce nadané, nebo trpí nějakou poruchou. Stává se však, že dítě má talent a souběžně i deficit. U těchto žáků jde o takzvanou dvojí výjimečnost, a ta vyžaduje specifický přístup.

Chvála hraní

Jiří Jakubů, PD 9/2024
Pokud dítě vyrůstá v podpůrném prostředí, dokáže prožívat potěšení ze hry a své aktivní účasti na ní, což vede k rozvoji jeho vitality a kreativity. Jak souvisí hravost a tvořivost s kultivací talentu a nadání? JIŘÍ JAKUBŮ nabízí psychoanalytický pohled.

Vysoké nadání dětstvím nekončí

Jitka Holasová, PD 9/2024
Mezi základní charakteristiky intelektového nadání patří schopnost analytického a komplexního myšlení, zvídavost, bohatá fantazie a zvýšená smyslová a emoční citlivost. O nadaných dospělých jsme si povídali s psychologem DALIBOREM ŠPOKEM.

Zodpovědnost za vlastní život

Jitka Holčapková, PD 9/2024
Nadání je formou neurodiverzity, protože mozek talentovaných lidí funguje jinak, než je obvyklé, upozorňuje psychiatrička a psychoterapeutka JITKA HOLČAPKOVÁ. Nabízí cestu, jak vlastní jinakost přijmout a rozvinout naplno svůj jedinečný potenciál.

Nadání u lidí s autismem

Kateřina Thorová, PD 9/2024
Každý z nás asi slyšel, že autista vypadá jako Rainman, Sheldon nebo Einstein. Je to opravdu tak? Psycholožka KATEŘINA THOROVÁ vyvrací stereotypy týkající se osob s poruchou autistického spektra a popisuje, jakými typy talentu tito výjimeční lidé často disponují.

Genialita jako prokletí?

Adam Táborský, PD 9/2024
Výjimečné nadání nabízí nepřeberné příležitosti, ale někdy je spojeno i s utrpením. Psycholog a psychoterapeut ADAM TÁBORSKÝ se zamýšlí nad nebezpečím vysokých nároků či nad možností úlevy od narcistních povahových rysů.

Je sebedůvěra důležitější než talent?

Aneta Langrová, PD 9/2024
Zvláštní nadání může přinášet výhody i těžkosti. Lze ho však vůbec rozvíjet, pokud nám chybí optimismus, dobrý vztah k sobě a pozitivní myšlenkové nastavení?

Odvrácená strana talentu

Daniel Tůma, PD 9/2024
Často nekriticky obdivujeme úspěšné osobnosti za jejich nevšední nadání, výjimečné výkony a společenské postavení, jako by se tím měřila základní hodnota člověka. Psycholog DANIEL TŮMA odhaluje nebezpečí tohoto postoje a rozkrývá opomíjené souvislosti.

Věnuji nadání. Zn. děkuji, nechci

Dominika Čechová, PD 9/2024
Rozvíjíme své skutečné schopnosti, které odpovídají našim vnitřním touhám, nebo se jen řídíme požadavky rodičů či jiných lidí, kteří nás nutí věnovat se tomu, co považují za správné a žádoucí?