Online archiv

Vydání: 9/2022

V dětech vidím největší smysl

9/2022
Jan Pavel (1973) je spisovatel a nakladatelský redaktor. Vystudoval Konzervatoř Jaroslava Ježka, pracuje v nakladatelství Slovart. Začínal s básněmi, poslední roky píše hlavně romány. Ten nejnovější se jmenuje Řezníci. A je to nářez jak od Charlese Bukowského, Anthonyho Burgesse a Warrena Millera dohromady!

Tajemství úspěchu nejlepších škol

Jiří Lacman, 9/2022
Britská učitelka Lucy Crehanová se vydala na „šprtské prázdniny“, jak říkali její přátelé. Navštívila školy v pěti zemích (Kanada, Finsko, Japonsko, Čína, Singapur), jejichž žáci pravidelně dosahují výborných výsledků v mezinárodních srovnávacích testech. V každé zemi strávila měsíc, aby poznala tajemství úspěchu nejlepších škol. A napsala o tom knihu, jež má v češtině trochu krkolomný název Chytrozemě (orig. Cleverlands).

Pusťte děti k vodě!

Kateřina Cajthamlová, 9/2022
Podle Hippokrata patří mezi nezbytné životní potřeby vedle jídla, pití a odpočinku také pohyb. A zvláště děti pohyb potřebují ke svému optimálnímu vývoji, a to z mnoha hledisek.

Proti demotivaci ve školství

Přemysl Doležal, 9/2022
Pohled na pedagogickou profesi se v čase měnil. Od původního společenského vnímání tohoto povolání zahrnujícího vážnost, úctu, respekt a obdiv až k dnešnímu do značné míry pohrdavému pohledu v režimu „kdo umí – umí, kdo neumí učí“.

Jak nezabloudit

Jitka Neradová, 9/2022
„Musíš jim ukázat různé cesty,“ říkávala moje první paní ředitelka, když jsem si zoufala z protočených očí osmáků v Národní galerii. Ani v jiných galeriích či na výtvarných dílnách, jak se tehdy říkalo workshopům, to nebylo lepší. Zdálo se, že výtvarné umění děti prostě nebavilo.

„Proč jsem otevřela vlastní školu?“

Sabrina Karasová, 9/2022
Zdaleka ne každý může dopřát své ratolesti vzdělání v soukromé škole. Touhle větou jako bychom predikovali, že privátní škola je pro dítě lepší. Je skutečně lepší? Nahlédněte do know-how jedné, která završila první rok pilotního provozu, a posuďte sami.

Transakční analýza pro pedagogy

David Kryštof, 9/2022
Transakční analýza je známá jako teorie komunikace, případně psychoterapeutický přístup. Své místo má ovšem už více než padesát let i v oblasti vzdělávání. Učitelé přece jen potřebují se žáky komunikovat, potřebují jim učivo podat tak, aby je to zaujalo a měli chuť se učit. Prostě v nich probudit zkoumavé a hravé vnitřní dítě, a to bez ohledu na věk.

Tanec kudrnatého kamzíka

9/2022
Titulek jsme převzali z pointy hry Jaký, kdo, kdy, kde… Jde o jednu z mnoha aktivit, jíž zkušená družinářka Lada Flachsová připravila coby inspiraci nejen pro školní družiny. Po zkušenostech s uzavřením škol nabízí ke každé činnosti navíc i on-line variantu. Všechny nápady najdete v knize Hry pro děti naživo i on-line (Portál), z níž tiskneme ukázku.

FutureBooks

Matěj Toman, 9/2022
Do start-upů a inovací se pouštějí především na ČVUT, avšak jeden z posledních úspěšně zrealizovaných byznysových nápadů se zrodil na Pedagogické fakultě Karlovy univerzity. Je zaměřený, jak jinak, na učitele, a to z vysokých, středních i základních škol. Aplikace FutureBooks funguje jako webová platforma, kde mohou kantoři vytvářet, ukládat i šířit virtuální výukové materiály.

Otázka pro... Rosanu Zvelebilovou

Jan Nejedlý, 9/2022
Pracujete jako učitelka. Jak na vaši nekonvenční literární a filmovou tvorbu reagují žáci, popřípadě kolegové, vedení školy a rodiče žáků? V praxi se totiž občas setkáváme s názorem, že učitelé se mají i ve volnočasových aktivitách držet pedagogické, tj. mravoučné linky. Jak to máte vy?

Chvála pedagogického umění

Jan Hábl, 9/2022
Našeho „učitele národů“ milujeme. Letos uplynulo 430 let od jeho narození. Není to sice příliš kulaté výročí, ale i tak skýtá jistou příležitost k reflexi, a to nejen pedagogické. Proč je vlastně Jan Amos Komenský stále ceněn? Čím nás oslovuje? Proč ho připomínat? Pro jeho teologizující metafyziku? Nebo všenápravné utopismy? Synkritické analogie?

Putin a Zelenskyj byli stejná mimina

9/2022
Bylo už dopředu jasné, že nedostanu jedinou jednoznačnou odpověď. A proto je rozhovor s profesorem Janem Háblem tak naplňující. Užijte si ho i vy. Dozvíte se o Komenském – tedy o opravdovém Komenském a jeho zásadách. O indoktrinaci, kterou může učitel všechno pokazit, i o tom, co profesoru filozofické, celostní a morální výchovy kazí klidný spánek.