Online archiv

Autor: Ondřej Fafejta

Jsou dnešní děti sněhové vločky?

Ondřej Fafejta, PD 2/2024
O současné generaci dětí a dospívajících se někdy říká, že jsou „sněhové vločky“, které vše intenzivněji prožívají a jsou méně odolné. Abychom zjistili více, udělali jsme malou anketu.

Jak budovat komunitu

Ondřej Fafejta, PD 1/2024
Slovo komunita se může užívat ve smyslu skupiny lidí, kteří sdílejí určité místo nebo činnost. Avšak jako komunitu lze označit také stav skupinové dynamiky – atmosféru blízkosti, bezpečí a respektu. To se snaží zprostředkovat metoda Community Building, která sice nabízí vodítka, ale nikoli vůdce, který by vznik komunity zaručil. Komunitou se skupina stává právě proto, že to dělá vlastními silami.

Bůh pomáhá těm, kdo si pomáhají sami

Ondřej Fafejta, PD 12/2023
Do jaké míry platí, že „každý svého štěstí strůjcem“? A nakolik se lze spolehnout na to, že nám přitom někdo nebo něco pomůže? Můžeme tuto pomoc sami ovlivnit? A pokud ne, má přesto smysl věřit, že zázračně přijde?

Kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp

Ondřej Fafejta, PD 10/2023
Proč v pohádkách často uspěje ten, od něhož to nikdo nečeká? Někteří badatelé vznik řady typických pohádkových motivů datují už do doby bronzové. Pokud jsou tyto motivy tak staré a v mnoha různých pohádkách se v obměnách opakují, lze se domnívat, že nasycují dávné lidské potřeby a vypovídají o lidech něco hlubokého. Proč je tedy pohádkový hrdina často hloupý?

Trollové jako moderní šašci

Ondřej Fafejta, PD 9/2023
Trollové – nevyhnutelné internetové zlo? Říká se, že je nemáme krmit. Ale zkusme se podívat, jak lze takového trolla vlastně poznat, co se díky němu můžeme naučit a jestli se proti němu nedá aktivně zakročit.

Setkání s koněm jako cesta sebepoznání

Ondřej Fafejta, PD 7-8/2023
Zvířata nemají tak komplikovanou psychiku jako lidé. Když něco dělají, dělají to naplno. Nepochybují o sobě. To je jeden z důvodů, proč mohou dobře terapeuticky působit na všechny, kdo se potřebují uklidnit, získat sebedůvěru a naladit se na vlastní tělo. Jedním z často využívaných zvířat je kůň.

Poznej svého nepřítele a nebudeš oběť

Ondřej Fafejta, PD 6/2023
Oběť má tu výhodu, že nemůže za to, co se stalo. Vinu nese někdo jiný nebo něco jiného. Proč je tento postoj pro mnoho lidí lákavý? Jsou díky němu lidé šťastnější?

Překážka jako cesta

Ondřej Fafejta, PD 4/2023
Lze si představit život, který by byl naprosto svobodný, bez omezení? Rozhodující pro nalezení smyslu vlastní existence často bývá právě okamžik, kdy narazíme na nějaký limit.

Tělo jako nástroj vztahu

Ondřej Fafejta, PD 12/2022
Někdy lidé zažívají něco, z čeho mají dojem, že je to neobvyklé. Zdá se jim, že druzí to nechápou. Jistě je dobré být vůči sobě kritický, ale zároveň je vhodné, abychom své i cizí prožitky, jakkoli zvláštní, přijímali a zkusili je respektovat. Více o této zkušenosti vypráví ONDŘEJ FAFEJTA.

Srovnávejte se s tím, jací jste byli včera

Ondřej Fafejta, PD 03/2022
O tom, že je dobré se s nikým nesrovnávat, asi slyšel už každý z nás. Málokdo ale odolal tomu, aby ho srovnávání s jedinci, kteří jsou (alespoň údajně) úspěšnější, občas tak trochu nedeptalo. Jak z toho ven a co nám o úskalích i prospěšnosti srovnávání říká psychologie?

Dobrý psychopat v nás?

Ondřej Fafejta, PD 05/2021
Psychopaty si většinou ošklivíme jako predátory, na něž je radno dávat si pozor. Co když ale využijeme jejich zbraní, abychom žili bohatší, odvážnější a spokojenější život? Kniha Psychopatův průvodce na cestě k úspěchu popisuje, jak na to.

Odejdi v míru

Ondřej Fafejta, PD 04/2021
KDYŽ ŘÍKÁME, ŽE MÁ ČLOVĚK ŠPATNĚ NASTAVENÉ HRANICE, MŮŽEME TO CHÁPAT DVOJÍM ZPŮSOBEM. BUĎ SE JEDNÁ O HRANICE VŮČI JEHO MOŽNOSTEM, NEBO O HRANICE VŮČI DRUHÝM LIDEM. POTÍŽE V JEDNÉ OBLASTI SE VELMI SNADNO MOHOU PROJEVIT I V OBLASTI DRUHÉ.