Online archiv

Vydání: PD 1/2023

Jak získat co nejvíce ze supervize

PD 1/2023
V ukázce z knihy Psychoanalytická psychoterapie autorka Nancy McWilliams vysvětluje, jak důležité je nalézt moudrého supervizora, který pomůže terapeutovi profesně i lidsky zrát.

Slavné klinické případy

PD 1/2023
V knize Krysí muž a Vlčí muž: Slavné klinické případy se poprvé v českém překladu představují dvě zásadní kazuistiky Sigmunda Freuda. Můžeme na nich mimo jiné sledovat autorovo komplexní uchopení psychoanalytických postupů.

Upřímnost, která uzdravuje

PD 1/2023
Nancy McWilliams, uznávaná autorka, terapeutka a pedagožka, je u nás známá díky své knize Psychoanalytická diagnóza. Její Psychoanalytická psychoterapie na toto dílo volně navazuje, pojednává však o psychoanalytické terapii napříč různými přístupy se zvláštním zřetelem k praktickým problémům.

Očima pamětníka

PD 1/2023
Psychoanalytik SLAVOJ TITL vypráví o své cestě k psychoanalýze, která byla za komunistického režimu, kdy studoval a zahajoval kariéru, potlačována.

Tělesnost a sexualita

PD 1/2023
Když se řekne psychoanalýza, lidé si často představí něco zastaralého a snad i trochu úchylného. Je to možná proto, že zásadní roli při zrodu této metody hrála lidská sexualita.

Svoboda rozhodnout se

PD 1/2023
Co vše obnáší psychoanalytická situace? Jaký je vztah mezi analyzandem, tedy klientem, a analytikem? Jak moc je při psychoanalýze důležitá teze „poznej sám sebe“? Tyto i další koncepty přibližuje ROMAN TELEROVSKÝ.

Psychoanalýza jako nástroj pro zkoumání filmu

PD 1/2023
Snad žádný psychologický směr neovlivnil přemýšlení o filmu tak výrazně jako psychoanalýza. Pokud za její počátek považujeme texty Sigmunda Freuda z konce 19. století, lze říct, že je zhruba stejně stará jako samotná kinematografie.

Ustlat si postel

PD 1/2023
Všichni máme nějakou vysněnou představu o životě, ovšem ne vždy se taková vize naplní. Proč tomu tak je, je vlastně tajemství, a i to je potřeba přijmout. Nic však není ztraceno, protože umění života spočívá v malých krocích, o něž se můžeme pokoušet každý den.

Krize a nové začátky

PD 1/2023
Málokdo prožije život jako hladkou linku od narození do smrti – jsme nuceni čelit i utrpení a krizovým obdobím. Jak se k nim postavit a kde čerpat sílu, abychom mohli vykročit dál?

Žena jako tvořivá bytost

PD 1/2023
Jak ženy ovlivnily psychoanalýzu, jaké koncepty vnesly do této výsostně intelektuální metody a co znamená závist vůči penisu nebo třeba Elektřin komplex? O tom, ale i o mnohém dalším vypráví profesorka ALENA PLHÁKOVÁ.

Královská disciplína trpělivých vytrvalců

PD 1/2023
V dětství ji pronásledovaly noční můry o tom, jak ji čerti zazdívají v posteli. Její úzkostný otec trestal každou chybu a komunistický režim vytvářel ve společnosti atmosféru napětí. JANA ŠULISTOVÁ líčí svá uzdravující setkání s psychoanalýzou, která jí pomohla se osvobodit.

Freud, Dalí a blázni

PD 1/2023