Na prázdniny nebo dovolenou s knihou od Portálu

Léto a prázdniny již klepají na dveře. Je proto nejvyšší čas pořídit si dostatečnou zásobu kvalitní literatury, protože co když: Bude pršet? Letadlo/vlak/autobus bude mít zpoždění? Děti se budou nudit a nic je nebude bavit? Nebude v dosahu wifi/TV signál? Odpověď na všechny výše uvedené otázky je stejná: VZÍT SI DOBROU KNIHU DO RUKY!

Níže vám nabízíme tipy z naší portálovské produkce, vybrané především z novinek, jak pro dětské, resp. dospělé čtenáře, které svým obsahem slibují všechno to, co má správné letní čtení mít – napětí, zábavu, legraci, ale také poučení, důvod k zamyšlení a v neposlední řadě relaxaci.

Léto s Hedvikou Nilsson, Frida  Portál, 2022


Kniha Léto s Hedvikou známé švédské autorky Fridy Nilsson je volným pokračováním předchozích dvou titulů uvedené autorky, a to Ve škole se dějou věci a Poněkud zvláštní kůň. Letní příběh o lásce, odcházení, o tom, co je na lidech důležité, nepostrádá prvky napětí a veselého vyprávění o neveselých věcech. Kniha je určena dětem od 7 – 9 let. Na ukázku z knížky se můžete podívat ZDE.


Další novinkový titul Koumákův fotbalový tým finského autora Tima Parvely nabízí už díky Koumákův fotbalový tým Parvela, Timo  Portál, 2022 svému názvu zábavu spíše pro kluky. Hlavní hrdina Pate se totiž rozhodne založit si svůj vlastní fotbalový tým, do kterého pozve takové hvězdy, jako je Messi nebo Ronaldo. Pravda, je zklamán, když jeho nabídku nepřijmou, ale to by to nebyl koumák, aby si neporadil jinak. Knihu tedy ocení sice hlavně kluci od 7 - 9 let, ale možná i holky, které fandí fotbalu a mají rády legraci. Na ukázku z knížky se můžete podívat ZDE.

A komu by se příběh s Patem líbil, tak se s ním může setkat ještě v knize Koumákův blog.


Mája a ohnivý lišáček Weigelt, Udo  Portál, 2022

Příběh knihy Mája a ohnivý lišáček z pera německého autora více jak 50 knížek pro děti Udo Weigelta zachycuje zrod přátelství mezi holčičkou Májou, která se právě přistěhovala do nového domova, a malým červeným medvídkem s dlouhým pruhovaným ocasem, který obývá zahradu jejich domu. Tomu se pranic nelíbí příchod cizích lidí do domečku, který byl předtím celý jeho. Kniha je cílená na děti ve věku 4 – 7 let. Na ukázku z knížky se můžete podívat ZDE.


Tajná mise šotka Mařínka Fišerová, Ilona  Portál, 2022

Další kniha určená dětem zastupuje tentokrát českou tvorbu. Lukášem Fibrichem bohatě ilustrovanou knihu Tajná mise šotka Mařínka napsala pro děti Ilona Fišerová. Hlavní hrdina, šotek Levík, je jedním z nejšikovnějších tiskařských šotků, a tak si ho ředitel Škodilovy šotčí škody vybere pro tajný úkol – upravit lidské peníze. Jakou roli v této misi sehraje hodný potkan Šprdlík, nebo komářice Uršula, na to se mohou těšit děti ve věku 8 – 10 let, kterým je kniha primárně určena. Na ukázku z knížky se můžete podívat ZDE.


Kde trčíš?!? Kačaljaková, Kristína  Portál, 2022

Poslední novinkou letošního jara je komiksový příběh Kde trčíš?, který napsala Kristína Kočaljaková. Jedná se o interaktivní pracovní sešit, se kterým malý čtenář pracuje – luští hádanky, plní různé úkoly, doplňovačky apod. Na příběhu záchranné výpravy za ztraceným časem s želvou Kairou a papouškem Chronem dítě rozvíjí svoji tvořivost a pohotovost, pracuje se svým dechem, soustředěností a navozením klidu. Všechny tyto činnosti vedou k cíli - jak pracovat s vlastním hněvem. Kniha je určena dětem od 6–9 let. Na ukázku z knížky se můžete podívat ZDE.


Hrdinka v nás Murdock, Maureen  Portál, 2022

Další tip na letní čtení, tentokrát pro dospělé čtenáře, je kniha Hrdinka v nás, s podtitulem Růst ženy na cestě životem, od americké autorky Maureen Murdock. Slavná, stále vydávaná kniha vypráví o cestě každé ženy za hledáním moderní ženské identity. Tato cesta je rozdělena do několika fází: odmítnutí stereotypního ženství, ponoření do povědomé cesty hrdinky s pomocí mužských spojenců a „období sucha“, následované sestupem do hlubin za hledáním temnější stránky ženství. Kniha je oživena mnoha příběhy ze života, postavenými proti mytologickému vykreslení ženy – hrdinky. Na ukázku z knížky se můžete podívat ZDE.


Cesty ke klidu Kaver, Anna  Portál, 2022

Návod, jak se vyrovnat s nejistotou, poskytuje kniha švédské psycholožky Anny Káver s názvem Cesty ke kliduStálý neklid je považován za fenomén dnešní doby. Dělat si starosti je sice společné všem lidem, ale pokud máme výstražnou kontrolku rozsvícenou neustále, může nám to velmi komplikovat žít svůj život naplno. V první části knihy autorka odpovídá na otázku proč tomu tak je, v druhé části jsou popsány kazuistiky z pohledu muže x ženy a třetí část poskytuje čtenáři návody a techniky, jak ztracený klid znovu nabýt. Na ukázku z knížky se můžete podívat ZDE.


Zvířata nejsou bez citu Jensen, Per  Portál, 2022

Zvířecí emoce jsou možná pro mnohé velkou neznámou. To se může změnit po přečetní knihy Zvířata nejsou bez citu švédského profesora etologie Pera Jensena. V knize se čtenář dozví, co zvířata stresuje, jak s nimi komunikovat, nebo zda může např. prase nebo slepice cítit empatii a kráva truchlit. Kniha mj. obsahuje také spoustu odkazů na odborné studie a informace o podmínkách chovu v českém prostředí. Na ukázku z knížky se můžete podívat ZDE.


Podívejte se na sebe laskavě Sand, Ilse  Portál, 2021

Jak se osvobodit od přehnané viny, aneb Podívejte se na sebe laskavě by se mělo stát imperativem mnoha lidí. Dánská psychoterapeutka Ilse Sand se ve své knize primárně zaměřuje na zodpovědnost ve vztazích, v nichž býváme na sebe mnohdy přehnaně přísní. Když si uvědomíme, že máme na své svědomí nereálné nebo přehnané požadavky, můžeme tím v konečném důsledku získat pro sebe mnohem více energie. Na ukázku z knížky se můžete podívat ZDE.


Zatočte s nespavostí Orzech, Catherine Polan; Moorcroft, William H.  Portál, 2021

Nespavost je strašákem pro každého, kdo zažil převalování se ze strany na stranu a příslovečné počítání oveček. Když nespíme dostatečně, jsme unavení, máme horší náladu a cítíme se depresivně. Kniha Zatočte s nespavostí autorů Catherine Polan Orzech a Williama H. Moorcrofta, kognitivně-behaviorálních terapeutů, nabízí cestu založenou na mindfulness neboli všímavosti, spolu s přijetím vlastních emocí. Na ukázku z knížky se můžete podívat ZDE.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru