Online archiv

Autor: Johana Růžková

Řád, láska a víra v terapeutické komunitě

Johana Růžková, PD 1/2024
Co je v terapeutických komunitách nejdůležitější? Otevřená komunikace a demokratické principy, pravidla a sociální učení, nebo základní víra ve schopnost člověka změnit svůj život k lepšímu? Psychoterapeutka JOHANA RŮŽKOVÁ stručně mapuje historické souvislosti i současná filozofická východiska těchto specifických společenství.

Žádný strom malovat nebudu!

Johana Růžková, PD 12/2023
V psychoterapii se často držíme názoru, že pomoci lze jen tomu, kdo si o to řekne a projeví náležitou motivovanost. Je to opravdu tak jednoduché? Jak přistupovat ke klientům, kteří podporu potřebují, ale nedokážou o ni „správně“ požádat?

Angažovanost v psychoterapii

Johana Růžková, PD 9/2023
Do jaké míry máme jako terapeuti možnost vycházet z ohraničené formy psychoterapie a vstupovat do aktivní interakce s klientem, nebo dokonce se společností, mimo rámec sezení? „V Bradavicích se dostane pomoci každému, kdo o ni požádá,“ říká Albus Brumbál Harrymu Potterovi na tajemném místě, které zdánlivě neexistuje, uprostřed utrpení, na něž není racionální ani bezbolestná odpověď. Tím místem je duše.

Existenční versus existenciální

Johana Růžková, PD 6/2023
Lidé bez domova jsou na okraji, často čelí stigmatizaci a ponižování. Jejich chování, které je pro většinovou společnost nepochopitelné a nepřijatelné, však koření ve vnitřních traumatech, ve strachu z nového zranění i v obavách z opakovaného selhávání institucí.