Online archiv

Autor: Dominika Čechová

Sněhové vločky

Dominika Čechová, PD 3/2024
Někdy se o mladých lidech s despektem říká, že jsou příliš křehcí a citliví. Avšak vyčítat sněhové vločce, že je křehká, je zásadní nepochopení situace. Dokážeme se na novou generaci podívat jinýma očima a přijmout dary, které nám přináší?

Pevnosti, mosty a hranice

Dominika Čechová, PD 2/2024
Někdy kolem sebe stavíme nedobytné zdi a pak se cítíme opuštění, jindy si naopak neumíme dostatečně vymezit svůj prostor. Jak se znovu dobře propojit s lidmi, se sebou i se světem?

Víra v terapii

Dominika Čechová, PD 1/2024
To, zda budeme přirozeně věřit v dobré konce a v dobré lidi, se rozhoduje v prvních letech našeho života. Ne všichni máme stejnou startovní pozici a také v dospělosti procházíme zraňujícími zkušenostmi, které nás znejišťují. Bezpečné terapeutické prostředí je místo, kde můžeme důvěru v sebe a ve svět znovu budovat.

Etika v psychoterapii

Dominika Čechová, PD 12/2023
Psychoterapeutické služby jsou důležitou preventivní i léčebnou součástí našeho života. V poslední době ale slýcháme o kauzách zásadního porušení důvěry ve vztahu mezi lékařem a pacientem či terapeutem a klientem. Dochází ke zneužívání pozice moci nebo k duálním vztahům. Jaká jsou klíčová etická pravidla, na nichž pomáhající profese stojí?

Online práce v psychoterapeutické praxi

Dominika Čechová, PD 9/2023
Sedím ve svém terapeutickém křesle a čekám, až dorazí klient na domluvené sezení. Najednou mi blikne textová zpráva, ve které se dočtu, že nestíhá a připojí se přes Skype. Otevírám počítač a za chvíli už přijímám jeho hovor. Sezení, které by před covidem bylo na poslední chvíli zrušeno, bez obtíží zvládneme online.

Supervize není dozor

Dominika Čechová, PD 7-8/2023
Psychoterapeut se musí vylaďovat na potřeby klientů, kteří jsou velmi různí. Chce pomáhat, být autentický a zároveň dodržovat standardy své profese, jak je ukládá etický kodex. Někdy však pocítí vyčerpání a frustraci a začne o sobě pochybovat. A právě v takové chvíli by měl vyhledat bezpečný a podpůrný supervizní prostor.

Viděla jsem Velrybu!

Dominika Čechová, PD 6/2023
Když jde psychoterapeutka do kina, vybere si psychologický film? Mohlo by se zdát, že pohnutých osudů bude mít dost a zvolí jiný žánr, ale nemusí to tak být. Lidské příběhy jsou fascinující…

Stavební kameny

Dominika Čechová, PD 5/2023
S každým novým klientem nebo klientkou se objevuje nový člověk, kterého lze v terapii rozebírat a analyzovat. Celkový obraz však často psychoterapeutům uniká. Jaké jsou hlavní předpoklady úspěšného procesu léčby?

Psychoterapie pomáhá

Dominika Čechová, PD 4/2023
V porovnání s psychologií a psychiatrií je psychoterapie veřejnosti nejméně známá a existují vůči ní předsudky. Data však ukazují, že tato služba je účinná. K vyhodnocování efektivity přispívá i webová aplikace, která zároveň poskytuje terapeutům zpětnou vazbu od klientů.